När en myndighet slår vad om vår död


Även om det går att tänka sig väldigt mycket om Försäkringskassan och dess verksamhet är det svårt att fantisera ihop det som hänt på kontoret i Gävle. Nej, jag ändrar det; det är faktiskt omöjligt.

På Försäkringskassans kontor i Gävle har fem medarbetare nämligen slagit vad om hur många covid-döda som kommer inrapporteras. Det kunde Gefle Dagblad och Arbetarbladet avslöja i veckan.

Vid 14-fikat har man samlats för presskonferensen om corona och sedan har det hållits prisutdelning. Den som tippat närmast rätt på antalet döda har fått pengar av kollegorna som varit med i vadslagningen. Och det stannar inte där. En enhetschef har själv deltagit i vadslagningen.

Förlåt, men fy fan.

Personalens agerande visar tydligt på en sjuk kultur inom Försäkringskassan. För det är bara på en arbetsplats med fullkomligt skeva värderingar som personal kan komma på den här typen av vidrighet.

Om inte det här är grund för uppsägning hos Försäkringskassan, vad är i så fall det? Det här handlar trots allt om anställda som ägnar sig åt myndighetsutövning

En sådan kultur kommer inte Försäkringskassan i Gävle kunna utbilda bort även om man tänker försöka sig på det. Det kommer kräva helt andra åtgärder. Som att de som deltagit sparkas. För om inte det här är grund för uppsägning hos Försäkringskassan, vad är i så fall det? Det här handlar trots allt om anställda som ägnar sig åt myndighetsutövning, något man är uppenbart olämplig att arbeta med om man slår vad om hur många som kommer dö i Covid-19. För hur ska någon som haft Covid-19 kunna känna sig trygg i handläggningen av deras ärende hos Försäkringskassan efter det här? Någon bär ansvar för att vadslagningen har kunnat fortgå och individer med den typen av människosyn ska inte arbeta på en myndighet som handlägger människors svåraste stunder, deras rätt till ersättning vid sjukdom och rätt till assistans.

Att vadslagningen sker hos just Försäkringskassan är inte en slump.

Att avhumanisera lidandet pandemin fört med sig, alla döda och alla de som förlorat sina anhöriga på det sättet Försäkringskassans personal i Gävle gjort visar tydligt på Försäkringskassans interna problem. Att vadslagningen sker hos just Försäkringskassan är inte en slump.

Försäkringskassan handlägger ärenden som handlar om allt från vård av sjuka barn till sjukskrivningar och om en svårt funktionsnedsatt människa ska beviljas tid för personlig assistans eller inte. Det senare varandes en process som i sig linjerar väl med vadslagningen i Gävle om antalet covid-döda. I Försäkringskassans värld är inte något för privat för att det ska beskrivas i detalj, oavsett om det handlar om hur lång tid det tar för dig att kissa, eller om du behöver hjälp med att torka dig när du har gjort det.

Vittnesmålen om Försäkringskassans inhumana behandling av människor är oändliga i antal. Trots det målas alltid de som tvingas möta Försäkringskassan upp som problemet. Som fuskare och kriminella. Och när samtalet i offentligheten ser ut så, när regeringens utredare och regeringen själv fokuserar mer på att prata om fusk och i princip utmålar alla som har kontakt med Försäkringskassan som brottslingar, ja då är det kanske inte heller så konstigt att personalen på Försäkringskassan tycker det är en kul grej att slå vad som hur många av oss i Sverige som kommer dö. För märk väl, Försäkringskassan är bara utförare av regeringens politik i sin handläggning.

För regeringen finns skäl att fundera över hur man själv genom sina direktiv och uttalanden om de som möter Försäkringskassan varit med och bidragit till vadslagningen i Gävle. Och vad man tänker göra åt det.

Så sent som för några dagar sedan kom en granskning från Inspektionen för socialförsäkringen som visar att avslagen på ansökningar om aktivitetsersättning ökat, trots att lagstiftningen inte förändrats. Något som Inspektionen uttryckligen skriver handlar om de direktiv Försäkringskassan tidigare fått av regeringen. Och brister i Försäkringskassans arbete.

Det som hänt i Gävle är inte en enskild händelse.

Det handlar om en hel myndighet som behöver göras om från grunden. Och en regering som måste sluta avhumanisera sjuka och funktionsnedsatta.arbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar