Lyssna på PO Enquist när han berättar sitt liv – generös historia med extra allt


Radioföljetongen “Ett annat liv” är inte ny, men nu har jag lyssnat färdigt och nu kan jag tipsa om den.

Det är den store PO Enquist som har läst in sin självbiografi, med sin ödmjuka röst.

Berättelsen om hans livsresa är så generös, den har liksom extra allt. Insikt, burleska iakttagelser, inblick i den religiösa fanatismen i Västerbotten efter kriget, en utflykt till Broadway, författarens alkoholism, en dansk granne som inte skäms för att han ligger med sin syster.

Enquist är ogenerat associativ, hoppar och upprepar och det är alldeles ljuvligt att höra.

I 28:e avsnittet berättar han om när han övervägde att ta sitt liv, och får svar av Gud, på Hjoggbölemål. Gud har börjat läsa hans “Musikanternas uttåg”, där en återkommande fras är att det alltid gives något bättre än döden. “Nu talar du i din villfarelse” säger Gud, “om att inte själv efterkomma detta. Är du rent tokut?”

Tag således PO Enquist som sällskap under julens promenader/diskplock/dammsugning. Följetongen ligger kvar hos SR till april nästa år.arbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar