Listan på små saker som gör livet enklare


”Visste ni barn att materiella ting äter energi?”

Tystnad. 

”Mamma äter glädje”.

Dialogen utspelade sig första advent när jag gick med på att klä den kopparröda plastgranen redan då. Vanliga år vill jag spara grangrejen till någon dag innan julafton. Jag tycker i ärlighetens namn den tar utrymme. Energi. Men, som den goda Moder jag är gick jag med på detta tilltag på grund av att 2020 ju är ett ovanligt år (läs: skitår) och vi behöver mer ljus i mörkret.

När den femtielfte kulan skulle upp var jag tvungen att berätta att materiella ting äter energi. Det jag kanske egentligen menade var väl att det är inte så viktigt med saker. Less är oftast more och det är ju viet som räknas ”att vi får vara tillsammans”. Men det blev lite snett. 

Jag har tänkt på det där hon sa vår dotter. För vad gläds vi åt just nu? Jag menar; vi får och bör inte träffa våra vänner i onödan. Vi ska helst inte ränna runt och fika, gå på restaurang, bio och konserter och allt sånt där som jag ändå aldrig gjorde, men ändå. När vi väl måste ut och handla mandariner så måste vi beakta smittorisken i varje steg vi tar. Hur gör ni förresten när ni plockar frukt? Vante på, av? Eller plockar ni upp dom med armbågen, ja, den som vi öppnar alla dörrar med?

För att inte totalt gräva ner mig i gråvintern har jag utfört lite medvetna glädjehandlingar (även om dotter inte verkar ha märkt det). Små saker som liksom gjort dagarna lättare. 

5. Ljus. För att bekämpa mörkret har vi i år satt upp extra många ljusslingor. Både inne och ute. Man skulle kunna säga att vi eventuellt utvecklat en ny julhobby. Pannlampor är också införskaffade och plötsligt blev jag en äventyrare om natten. 

4. Yoga. Medan regnet öst ner har jag legat i någon ihopknörvad ”Happy Baby pose” i källaren och skrämt liv i bäckenlederna. Min fascia har fått sig en rejäl duvning i alla fall en gång i veckan. Uppfriskande.

3. Språklektioner. Jag har djupdykt i mitt andra land Finland och börjat chatta med kusiner och gjort mina dagliga övningar på finskappen. Moi, moi. 

2. Promenad. Jag tror aldrig jag sett så många människor runt vår damm någonsin. Små, mellan och stora. Med eller utan hund. Med eller utan ryggsäck. Alla vandrandes i någon slags väntan med blicken vänd mot himlen. Och så även jag.

1. Musik. Här har jag gått helt bananas. Allt ifrån Dr Alban till Kyuss till Prodigy till Varm Korv Boogie till Iiris Viljanen till musikvideos från 90-talet har mjukat upp. Och störst av allt just nu är också Iiris Viljanens version av “Härlig är jorden”. 

Så om mamman som äter glädje lyckats skaka lite liv i luckan den mörkaste tiden på året så kan du med. För tidevarv de komma, tidevarv försvinna. Så skall även detta. 

Marita Söderströmarbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar