Oron för Charlotte Kalla inför dagens ödeslopp


Charlotte Kalla är den enda svenska åkare genom historien som vunnit Tour de ski. Men nu är frågan om den svenska skidstjärnan ens får komma till start i vinterns upplaga av etapptävlingen.

Charlotte Kalla har tillfrisknat från sin covid-infektion, tränar för fullt – men är fortfarande märkt av sjukdomsuppehållet.

– En sån här covidinfektion tar betydligt mer på kroppen än en vanlig förkylning, det är tydligt, säger Kallas personliga tränare Magnus Ingesson.

Enligt Ingesson bör kraven vara ganska lågt ställda på Charlotte Kalla i lördagens masstart i Östersund.

Beskedet: Hoppas inte för mycket

– Jag tror inte vi ska ha allt för stora förväntningar, säger Magnus Ingesson.

Även landslagstränaren Stefan Thomson målar upp en liknande bild av Charlotte Kallas situation.

– Man får inte förvänta sig några toppresultat just nu. Hon ligger i tung träning och hon är ju inte nån kanonform, säger Thomson.

Han understryker samtidigt att Kalla är på rätt väg:

– Charlotte var ju med på läger med oss i Saxnäs förra veckan och har tränat på bra, och det som är bra att hennes kropp svarar på träningen på rätt sätt.

Tidigare i veckan sa landslagschefen Anders Byström till SportExpressen att ”Ingen åkare är given” i truppen till Tour de ski. Inte ens Charlotte Kalla.

Charlotte Kalla: Jag vill åka Tour de ski

Samtidigt har Kalla öppet deklarerat att hon gärna vill åka Tour de ski.

Stefan Thomson menar att det är flera olika saker som spelar in i beslutet om Charlotte Kalla får åka Tour de ski eller ej.

– Det får vi se. Det är många parametrar att ta hänsyn till. Dels resultatet på lördag, dels hur hennes kropp reagerar på att tävla igen – och så måste vi ju överväga vad som är bäst på lång sikt.   

– Det är ju ändå VM som är huvudmålet.

Sverige har dessutom bestämt sig för att skicka en nedbantad trupp till Tour de ski. Man kommer inte att nyttja alla de 20 platser man egentligen har att tillgå till start.

På damsidan lär det nu bli runt åtta åkare som tas ut officiellt på måndag. Men damtränarna Ingesson & Thomson har redan spikat stora delar av truppen.

– Så det är väl inte så mycket huvudbry. Men det är väl i alla fall några platser öppna fortfarande, säger Ingesson.


LÄS MER: Går det ens att peta Charlotte Kalla?  

LÄS MER: Världscupen i längdskidor – allt du behöver veta 

Linn Svahns superspurt i Östersundexpressen

Related posts

lämna en kommentar