MFF:s sportchef Daniel Andersson i stor intervju inför 2021


Det är fem dagar till julafton 2020.

SM-guldet är inplacerat som nummer 21 i historieböckerna och i Malmö FF finns ingen tid att blicka bakåt.

Medan huvudtränaren Jon Dahl Tomasson är hemma hos familjen i Rotterdam, Anel Ahmedhodzic och Erdal Rakip i solen i Dubai och Ola Toivonen, Johan Dahlin och Anders Christiansen på gymmet på Stadion så sitter sportchef Daniel Andersson i sitt lilla kontor under den västra läktaren och jobbar så det glöder.

Vad jobbar du med just nu?

– Det är lite av varje kan man säga. Dels gäller det att sätta samman staben inför nästa år, Daniel (Bäckström, assisterande) lämnade och han ska ersättas och så gör vi några små justeringar på sjukgymnastsidan. Avtalet gick ut och det blir lite nytt och lite förändringar i och med att vi nu är en större organisation med damlaget. Det ska också bli klart i dagarna, säger Daniel Andersson.

Vad rör det sig om för förändringar?

– Det totala antalet som jobbar med den biten blir större i organisationen, sedan kan vi hitta synergier i det som är väldigt bra. Det är mycket sådana grejer som måste på plats.

Daniel Andersson på sitt kontor på Stadion i Malmö.

Foto: DANIEL NILSSON / BILDBYRÅN

Assisterande tränarjakten, hur går det?

– Vi hoppas att vi kan landa någonting här i dagarna innan jul som jag tror blir väldigt bra.

Sätta samman staben säger du, det finns kontrakt som går ut som målvaktstränaren Jonnie Fedels…

– Han har inte skrivit på, men vi är överens. Sverker Fryklund (psykolog) ska vi också skriva nytt med och doktorn Ola Svejme ska vi förlänga med, säger Daniel Andersson och tar ett djupt andetag.

– Sedan är det stora arbetet det med truppen.

MFF letar anfallare och mittback

Under Jon Dahl Tomassons första år som huvudtränare i Malmö har det flera gånger påpekats att truppen varit för stor, ett problem som dock blev mindre när spelschemat komprimerades på grund av coronapandemin.

Trots det skeppades spelare som Guillermo Molins, Romain Gall och Marcus Antonsson i väg. Rasmus Bengtsson och Behrang Safari hamnade i olika fack av frysboxen.

När lånet av Isaac Kiese Thelin nu löpt ut och Anel Ahmedhodzic är högvilt på transfermarknaden jobbar Malmö FF febrilt för att ligga i framkant vad det gäller truppbygget.

– Det är klart att vi känner att det finns en anfallsposition vi ska fylla. Förhoppningsvis med Isaac, annars får man hitta ett annat alternativ. Det är den positionen vi tidigt tittar på. Sedan kan det bli rörelser i truppen och då måste man vara förberedd.

Utifrån Rasmus Bengtsson uttalanden under året är det svårt att se honom spela under Jon Dahl Tomasson nästa år och Anel Ahmedhodzic är het på marknaden, hur tänker du där?

– Mittbackssidan kan man säga att vi tittar på också. I och med att Anel är så attraktiv som han är så gäller det att vara förberedd om någonting händer där. Oavsett Rasmus-situationen, så tittar vi på den positionen.

Anel Ahmedhodzic med Lennart Johanssons pokal.

Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Under hösten har en lång rad klubbar följt Ahmedhodzic på nära håll. Bland dem som tagit sig till Sverige för att se mittbacken live finns holländska storklubben PSV Eindhoven och några till.

Daniel Andersson väljer att ligga lågt på frågan om hur nära en försäljning är.

– Det finns ett intresse. Det gör det. I övrigt kommenterar vi aldrig sådant.

Malmö kan tvingas släppa Christiansen

Trots intresset kring Anel Ahmedhodzic är frågan var Andersson kommer att få lägga mest förhandlingskraft i vinter. Lagkaptenen och storstjärnan Anders Christiansen erbjöds i höstas att bli ekonomiskt oberoende flera gånger om av saudiarabiska Al Nassr. MFF skulle ha fått cirka 40 miljoner kronor i övergångssumma och Christiansen cirka 70 miljoner kronor över tre år. Och enligt vad Kvällsposten erfar finns det fortsatt intresse kring dansken.

Med tanke på dunderbudet Christiansen erbjöds då, om det kommer ett till, kan du stoppa honom igen då?

– Eh… Alltså. Vi tar ställning till alla bud som kommer. Vi ser vad som kommer, hur det är marknadsmässigt och sedan så är Malmö FF:s bästa alltid i front. Sedan har vi också som policy att om det kommer ett tillräckligt bra bud så står vi inte i vägen heller. Sedan kan man alltid diskutera hur bra det budet ska vara, sportsligt och ekonomiskt. Så vi får väl se här om det kommer något.

När transfersäsongen nu börjar varva upp har en rad namn ryktats runt Malmö FF. Bland dem flera yngre spelare som BP:s 18-årige vänsterback Axel Wallenborg och Halmstads båda mittfältare Emil Tot Wikström, 21 och Samuel Kroon, 24.

Alla de tre sitter dock på kontrakt och under sina sju år som sportchef i MFF har Daniel Andersson vid ett enda tillfälle köpt en spelare under kontrakt från lägre serie. Det var sommaren 2015 när målvakten Fredrik Andersson akutvärvades från Örgryte.

Vill satsa på egna unga i allsvenskan

Utöver det har Adi Nalic värvats på fri transfer efter att senast spelat för Landskrona Bois i superettan.

– I superettan finns det många duktiga spelare och vi satsar väldigt mycket på vår egen akademi och har spelare i den kategorin som man kan hitta i superettan. Spelare som kanske behöver lite tid. Steget från superettan till att bli en bärande spelare i Malmö FF tror jag är långt. Men det finns så klart spelare som kan komma och växa in i det.

– Vi tog Adi (Nalic) till exempel som har vuxit in i det via utlån. Så den kategorin kan man absolut hitta, men då blir det ibland konkurrens med våra egna och då får man värdera det från fall till fall vilket vi tror mest på. Det är därför den statistiken ser ut så, säger Daniel Andersson och poängterar att det inte bara handlar om att ta steget upp i allsvenskan utan också kunna utvecklas mot att klara spelet i Europa. 

En som historiskt visat att han klara spelet i Europa är den förre MFF-vänsterbacken Pa Konate vars kontrakt med Rosenberg går ut och som varit i kontakt med MFF om en återkomst.

– Du vet att jag inte kommenterar sådana här saker, säger Daniel Andersson och skrattar.

***

Om vi byter ämne från transfers och truppbygge så pratar Jon Dahl Tomasson väldigt ofta om att han bygger Det nya Malmö” (frågan avbryts av Daniel Andersson).

– Alla tränare gör det, ja. Alla bygger det nya Malmö, haha!

Nu sköt du ner min fråga lite. Jag skulle landa i vad ”Det nya Malmö” som Dahl Tomasson pratar om egentligen är, vad det begreppet innefattar för dig?

– Ja… Alltså. Haha! Vi försöker alltid driva klubben framåt och har en strategi. Sedan ibland, av olika anledningar, så tar man något steg ifrån den strategin för att prioritera vissa saker. Det kan till exempel vara att prioritera att gå långt i europeiska turneringar och ibland är det rätt. För ibland är det mer kortsiktiga rätt och ibland är det långsiktiga rätt.

Tomasson jobbar efter MFF:s strategi

– Jag tror att Jon jobbar efter Malmö FF:s strategi, som vi alltid gjort med att försöka vinna och bli bättre samtidigt som vi ska ta fram egna produkter och få in dem i vår startuppställning. Det är ett väldigt svårt pussel att lägga, att tillfredställa alla de bitarna. Och det är väl det han pratar om med det nya Malmö. Sedan har Jon också skruvat på vårt sätt att spela jämfört med innan.

– Vi haft tränare innan, som Uwe (Rösler) som dragit i en annan skruv. Så klart är vi väldigt nöjda med sättet vi spelar fotboll på nu och att vi utvecklar oss med tiden på ett bra sätt.

Det blev guld direkt för Jon Dahl Tomasson i Malmö FF.

Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

För Jon Dahl Tomasson är ”Det nya Malmö” också en del i att det nu är Jon Dahl Tomassons Malmö, eller hur ser du på det?

– Ja, så är det. Alla tränare är ju så. Tittar de på det som varit innan så har det inte varit så jäkla bra och så gör de någonting riktigt bra i stället. Så är alla tränare. Det är precis som vi varit svindåliga innan. Men förstå mig rätt nu. Det är bra för i det finns en utveckling.

Tränare vill sälja sig själva också?

– Så är det och det är inte så konstigt. Och det är bra och finns en styrka i att man tror på sig själv och på sin idé. Det gör vi också. Det hade varit jobbigt annars.

***

I Malmö FF pratar man med stolthet om den MFF-kultur som varit starkt bidragande till det senaste decenniets framgångar.

Efter att Markus Rosenberg i fjol slutade lägger nu Behrang Safari av och allt talar för att Rasmus Bengtsson försvinner från klubben. 

Markus Rosenberg och Behrang Safari hösten 2019.

Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

MFF-kulturen som de tre varit en stor del av, hur jobbar du som sportchef för att bibehålla och stärka den?

– Jag tycker att vi jobbar bra med detta inom klubben hela tiden och att vi får nya spelare som vet vad MFF-kulturen är även om de inte är uppfostrade i klubben. Vi har Ola (Toivonen) som kom hem som vet vad det innebär. AC har också blivit en sådan spelare. Vi har Oscar (Lewicki) som är uppvuxen i klubben och Jo Inge Berget som varit här länge. 

– Det finns många, Johan Dahlin är ett utmärkt exempel, som tar till sig den här kulturen och trivs och växer av den. Det gör att den lever ständigt vidare. Det är klart att vi är medvetna om att det försvunnit några viktiga delar av den nu på kort tid och därför är det bra i staben att till exempel Jonnie (Fedel) nu blir kvar och Greger Andrijevski (massör och tidigare A-lagsspelare) blir kvar. Människor som varit med länge, som varit med på resan och som vet vad det innebär att spela och verka i Malmö FF.

– För alla andra som kommer hit, både spelare och ledare, kan det ju vara lite annorlunda här mot där man varit innan.

***

Det är på grund av pandemin fortfarande osäkert hur försäsongen 2021 kommer att se ut.

Klubbarna vill starta allsvenskan andra veckan i april och MFF hoppas kunna åka på ett träningsläger men ingenting går att slå fast.

Och Malmö FF har största respekt för virusspridningen. Inte minst efter det utbrott man själv drabbades av.

– Det är klart att det var två väldigt tuffa veckor när det väl hände. Nu är vi igenom det, som tur är.

Att mer än hälften av spelarna nu har antikroppar, påverkar det er verksamhet på något sätt?

– Nej, inte rent praktiskt. Vi fortsätter som innan med exakt samma säkerhet och genom att fullt ut följa protokoll, rekommendationer och regelverk. Men det är klart att det ger en viss annan trygghet när mer än hälften sitter med antikroppar på så sätt att vi inte kommer att drabbas av något stort utbrott på det sättet som vi hade.

– Det känns bra ett tag i alla fall och sedan hoppas väl hela världen att det finns ett vaccin på plats så snart som möjligt så att vi kan börja återgå mot ett mer normalt liv och en mer normal fotboll, säger Daniel Andersson.


Så var det – coronasportåret 2020

Vad hände i sportvärlden i år?expressen

Related posts

lämna en kommentar