Kunder och personal slår larm – misstänkt coronasjuka och friska kunder blandas på apoteket i Storvik


Det var i veckan som kvinnan besökte apoteket Duvan i centrala Storvik för att köpa medicin.

Hon vill vara anonym eftersom hon ofta besöker apoteket. Men hon berättar för tidningen om en situation som hon upplever som mycket otrygg för kunder så väl som apotekspersonalen själva.

Trots att apoteket i Storvik har en knapp för de som vill köpa ett coronatest, ett så kallat PCR-test, ska alla kunder ha blandats inne i butiken.

Storviksbon uppger att både friska kunder och människor med förkylningssymptom, som hämtar och lämnar coronatester, fick stå nära varandra. Detta eftersom kön till de övriga receptbelagda medicinerna inte var avskild från covid-19-provtagningen.

– Jag blev ganska chockad när jag var förbi där. Folk hostade och man mötte dem i dörren. Folk kom och gick och lämnade covid-19-tester hur de ville. Hur ska man veta vem som är sjuk eller inte?, säger kvinnan.

De hade munskydd och försökte göra så gott de kunde. Men personen sa att det kändes väldigt obehagligt att jobba.

När det blev hennes tur att hämta medicin, tog Storviksbon chansen och påpekade problematiken. Hon uppger att personen i kassan höll med, och dessutom verkade uppgiven och skärrad.

– De hade munskydd och försökte göra så gott de kunde. Men personen sa att det kändes väldigt obehagligt att jobba. Men de visste inte vad de skulle göra. De har visserligen lappar på dörren som varnar men folk släpptes in hur som.

Storviksbon som är äldre har själv inte smittats av covid-19. Men hon är numera rädd att gå till apoteket.

Hon säger att hon efter tisdagen inte tänker besöka apoteket i Storvik fysiskt förrän pandemin är över.

Enligt branschtidningen Svensk farmaci larmar personal på flera apotekskedjor runt om i landet om en ohållbar situation, likt den som Storviksbon lyfter.

Det här är inte apotekets fel. Det är kunderna som inte följer restriktionerna.

På flera håll besöker kunder med obekräftade och bekräftade covid-19-symptom apoteken för att köpa tester och annan medicin. Farmaceuter ska i vissa fall ha sagt upp sig på grund av arbetssituationen.

Enligt Magnus Frisk, pressansvarig på statliga Apoteket som driver apoteket i Storvik, kan han inte uttala sig specifikt om situationen på apoteket Duvan.

Men bolaget, säger han, har problem med kunder som trots att de är sjuka i covid-19, eller visar symptom på sjukdomen, själva åker till apoteken och handlar.

– Det här är inte apotekets fel. Det är kunderna som inte följer restriktionerna. Det finns tydlig information från Folkhälsomyndigheten om att man ska stanna hemma om man har symptom – det gäller även apotek. Det finns även tydlig information på våra apotek och på 1177 om hur man ska göra om man ska hämta eller lämna PCR-test, säger Magnus Frisk.

Då apoteken är en plats där man köper medicin verkar folk tro att restriktioner inte gäller där, säger Magnus Frisk. Men så är alltså inte fallet.

– Man ska absolut inte åka dit själv om man misstänker att man har en covid-19-infektion eller är förkyld. Man ska alltid skicka ett friskt ombud.

Vad gör ni för personalen som till exempel i Storvik känner sig otrygga?

– Vi försöker stötta dem så mycket vi kan och vi har en åtgärdsplan med flera åtgärder som apoteket kan ta till. Vi har golvmarkeringar om avstånd, information till kunder, plexiglas vid kassor och visir för de medarbetare som vill ha det. Men det viktigaste är att det inte blir trångt inne i lokalen.

Om inget av det fungerar?

– Vi kan även komma ut med medicinen utanför lokalen. Men i värsta fall, fungerar inte det, då kan det bli att vi gör om apoteket till ett luckapotek.

– Att kunder får hämta och lämna vid dörren som i en lucka bara.arbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar