Coronavaccination börjar i mellandagarna – men bara för ett fåtal: “Kan bli lottdragning”


Starten för den omfattande coronavaccinationen närmar sig i Sverige.

I Gävleborg har planen hittills varit att sätta i gång under januari. Det skulle i ett första steg handla om att vaccinera dem som bor på äldreboendena i länet.

Men nu står det klart att vaccin ska kunna levereras till regionen betydligt tidigare. Redan den 27 december ska det finnas 200 doser klara att ges till gävleborgare.

– Vi kommer att börja vaccinera så fort vi har vaccinet här, och det väntas bli i mellandagarna, säger Tina Mansson Söderlund, biträdande hälso- och sjukvårdsdirektör vid Region Gävleborg.

De första doserna räcker till hundra personer (varje person får två vaccindoser). Vilka som ska få dessa doser är oklart.

– Doserna kommer att gå till personer på äldreboenden. Men vi vet inte hur vi ska välja ut dem som ska vaccineras. Det kanske kan bli lottdragning.

Det är ingen önskesituation, konstaterar Tina Mansson Söderlund.

– Nej, det är olyckligt att det blir så här. Vi hade planerat för att vaccinera samtidigt på alla länets äldreboenden men det går ju inte nu.

Fler vaccindoser kommer att levereras i början av det nya året och då räknar hon med att vaccineringen vid äldreboendena ska kunna fullföljas.

Själva vaccineringen på boendena kommer att utföras av kommunernas sjuksköterskor.

Andra som kommer att vaccineras tidigt nästa år är hemtjänstkunder och deras anhöriga och kommunal vård- och omsorgspersonal.

Hur länge det dröjer innan allmänheten kan komma i fråga för vaccination är oklart. Regeringen har lovat att det ska ske under första halvåret. Men Tina Mansson Söderlund är skeptisk.

– Vi kommer i början att få färre doser än det var tänkt. Det gör att hela vaccinationen riskerar att dra ut på tiden, säger hon.

Hur tycker du att ni ligger ni till i förberedelserna för den här stora vaccinationskampanjen?

– Vi jobbar enligt den plan vi har. Men det är tufft. Det är ett pressat tidsschema. Det är mycket som måste lösas praktiskt, till exempel när det gäller informationen till alla patienter.

FAKTA/Vaccin mot corona

Det vaccin som står först i tur att godkännas för användning i Sverige tillverkas av Pfizer Biontech.

Det har en skyddseffekt på i genomsnitt 95 procent, enligt företagen.

Biverkningarna är få och lindriga, enligt företagen. I den fas 3-studie som gjorts av vaccinet var de enda allvarligare biverkningarna som drabbade fler än två procent av deltagarna trötthet och huvudvärk.arbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar