Johannes Lukas jobbade gratis – nu leder han succélaget


Wolfgang Pichler tog Sverige till stora skidskytteframgångar under sin tid som svensk förbundskapten. 

Men hemma-VM i Östersund 2019 blev tyskens sista mästerskap. 

Pichlers efterträdare blev en annan tysk, Johannes Lukas, en doldis för många men för de svenska åkarna var han känd långt tidigare. 

Johannes Lukas var 21 år gammal när han gick en universitetsutbildning i idrottsvetenskap hemma i Tyskland men sökte praktik i Sverige. 

– Jag tänkte att det kunde vara kul att göra praktiken i skidskytte eftersom jag själv ägnat mig åt det på juniornivå. Men jag ville inte göra det i Tyskland och jag kände Wolfgang lite via min pappa så jag ringde honom. Och han sa ja direkt, säger Johannes Lukas som utan lön började gå vid sidan om Pichler.

Nu har Johannes Lukas hunnit fylla 27 år och är sedan ett och ett halvt år tränare för ett av världens just nu bästa skidskyttelandslag. 

– Jag kunde aldrig tro att det här skulle hända när jag tog praktiken i Sverige. Men man kan inte heller planera allting i livet. Ibland måste man bara omfamna det ”flow” man hamnar i, säger Lukas. 

Öberg: ”Han har så mycket energi”

De svenska skidskyttarna har haft stora framgångar under inledningen av säsongen, något som åkarna tackar sin tränare för.

– Jag är jättenöjd med jobbet som Johannes lägger ner, han är otroligt driven och engagerad och jobbar nog mer än de allra flesta, han gör det verkligen superbra, säger Sebastian Samuelsson som får medhåll av Jesper Nelin.

– Johannes är extrem engagerat. Han gör nästan allting känns det som, han har verkligen drivet, säger Nelin.

Johannes Lukas och Sebastian Samuelsson.

Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

Även Hanna Öberg hyllar den 27-årige landslagstränaren och menar att han har stor del i de svenska framgångarna.

– Johannes förtjänar verkligen all kred. Han lägger ner så mycket tid, energi och engagemang i vår träning. Det är så kul att han och resten av ledarstaben också får ett kvitto nu när det går så bra för hela laget, säger Hanna Öberg. 

”Som min andra familj”

Johannes Lukas gläds åt de fina orden från åkarna.

– Det känns väldigt fint, det är det som man vill höra som tränare. Det är kul att jobba med det här laget. Vi trivs väldigt bra tillsammans. För mig är laget som en andra familj, säger Johannes Lukas och reflekterar över de senaste åren.

– Allting har gått väldigt fort och jag tycker att det är oerhört kul, men jag har många målsättningar kvar. Jag är fortfarande hungrig och jag vill fortfarande förändra saker. 


LÄS MER: Världscupen i skidskytte – allt du behöver veta 
expressen

Related posts

lämna en kommentar