Ingen psykisk störning hos kvinnan som arrangerade mordförsöket på Tumso i Andersberg


Den tjetjenske regimkritikern Tumso Abdurachmanov vaknade av att en man slog honom med en hammare. Det var på eftermiddagen den 26 februari regimkritikern attackerades en sin lägenhet på Norrskensgatan i Andersberg.

Han lyckades övermanna gärningsmannen och gick själv till attack. Det slutade med att båda männen fick köras till sjukhus.

Två ryska medborgare åtalades för mordförsöket. Under utredningen framkom att främmande makt sannolikt hade varit inblandad i planeringen av mordförsöket.

Bland annat ska en falsk flickvän, en kvinna som Tumso Abdurachmanov. Det började redan sommaren 2019 när kvinnan tog kontakt med regimkritikern för att få hjälp att spåra sin broders mördare. Under hösten växte deras relation. Dagen innan mordförsöket hade Tumso Abdurachmanov hämtat kvinnan på Arlanda. Han hade sedan jobbat med sina sociala medier hela natten. På morgonen gick han och lade sig. Då släppte kvinnan in den man som hade flugit från Moskva för att utföra dådet.

Både den ryska mannen och kvinnan greps och åtalades sedermera.

– Jag yrkade på tio års fängelse för mannen för försök till mord, och åtta års fängelse för kvinnan för medhjälp och i båda fallen utvisning ur Sverige, sade, Per Lindqvist, chefsåklagare vid enheten för säkerhetsmål, efter rättegången.

Men domen har låtit vänta på sig. Detta på grund av att tingsrätten att kvinnan skulle genomgå en stor rättspsykiatrisk undersökning för att ta reda på om hon är frisk nog att dömas.

På torsdagen kom utlåtandet. Kvinna led inte av en allvarlig psykisk störning vid brottstillfället eller senare. Därmed kan hon dömas vid tingsrätten.

Dom beräknas komma den 8 januari.arbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar