Erik Axelssons glädje – två år efter olyckan: ”Det känns superkul”


Sommaren 2018 avslutade sin Erik Axelsson skidsäsong i USA och reste hem till Piteå. Men hemma tog livet en tvär vändning. En sommarnatt cyklar han utför ett stup och kraschar, något han tidigare berättat om för SportExpressen.

Sedan dess sitter Erik Axelsson i rullstol, förlamad från bröstet och nedåt.

Det blev inga fler längdskidtävlingar för skollaget på Montana State University. Men redan en och en halv vecka efter olyckan återvände 26-åringen till sina studier, på distans. Och efter drygt ett år var han tillbaka på skolan i USA.

I november 2020 blev han klar med sin master i ekonomi.

– Det känns stort, det är jäkligt kul, säger Axelsson när SportExpressen når honom.

Flyttar till Stockholm i vår

– Jag har fått så grymt bra stöd från min skola. När jag skadade mig sa de: ”Ta den tid du behöver men kom gärna tillbaka och gör klart din utbildning. Du får behålla ditt stipendium”. Det stödet har varit grymt, och för mig var det självklart att åka tillbaka till USA, det kändes bara skitkul. Det har varit en häftig resa och det har gått väldigt fort med allting.

Vad händer nu?

– Nu börjar jag jobba heltid. I somras fick jag erbjudande av Johan Qviberg (finansman) att börja jobba som analytiker i hans investeringsbolag Quinary Investment AB. Quinary jobbar mot investeringar i nordiska teknikbolag och vi är ett riktigt skönt gäng gubbar, jag ser verkligen fram emot uppdraget. Till våren flyttar jag ner till Stockholm. Jag var där i förra veckan och köpte en lägenhet.

– Det har hänt mycket nu på slutet!

Just nu är den tidigare elitskidåkaren hemma i Piteå över julen. Flytten till huvudstaden kommer att underlätta.

– Det är lite enklare att röra sig i Stockholm än här uppe i Piteå där det kan vara ishalka och mycket snö. I Stockholm går det att rulla runt väldigt enkelt. Sen känns det superkul med jobbet, det ser jag verkligen framemot.

Erik Axelsson efter sin examen i USA.

Foto: Privat.

”Väntar på att fara ut i backen”

Trots att skadan gjort honom förlamad från bröstet och nedåt kan Axelsson leva ett självständigt liv i dag.

– Jag har blivit jäkligt bra på att använda det jag har. Det gick ganska fort att bli helt självständig och efter det har jag kunnat bo i USA helt själv. Det känns som det är väldigt få grejer som jag inte fixar själv. Jag åker sitski på helgerna och spelar tennis på vardagarna. Det finns olika grejer att göra ändå.

Hur mycket skidor har det blivit?

– Nästan noll längdskidor, men det har blivit en del alpint faktiskt. Jag deltog i ett introduktionsprogram i USA under hela förra vintern där vi körde en gång i veckan och fick lära mig grunderna, men sitski kan nog vara den svåraste sporten jag någonsin testat. Jag började få koll på grejerna efter några veckor och i slutet av säsongen blev jag tilldelad ett stipendium som täckte kostnaderna för en egen sitski. Så nu står min egna sitski här i vardagsrummet och väntar på att fara ut i backen.


LÄS MER: Erik, 24, flög ut från stup – blev förlamadexpressen

Related posts

lämna en kommentar