Dreamhack nekas coronastöd – Amanda Lind kritiseras


Sverige har sedan fenomenets början varit ett av de mest framgångsrika länderna inom e-sporten. Men det är en sport som fortfarande söker ett politiskt hem då det i dag varken har accepterats av Riksidrottsförbundet eller kulturen.

På grund av coronapandemin har Kulturrådet delat ut ett krisstöd till evenemang som drabbats genom inställda evenemang och uteblivna publikintäkter. Nu har svenska e-sportarrangören Dreamhack fått beskedet att man nekas stödet på grund av att de inte räknas till kulturen.

”Återigen drabbas gamingkulturen och e-sporten av att varken ha status som idrott eller kultur. Känns som normalläge de senaste 20 åren”, skriver Dreamhacks strategichef Tomas Lyckedal på Twitter.

I riksdagen ligger det just nu tre motioner till kulturutskottet som berör e-sporten från Centerpartiet, Sverigedemokraterna och Socialdemokraterna. 

Kritik mot Amanda Lind

De yrkar på att e-sporten ska få samma möjligheter som andra sporter vad gäller ekonomiska bidrag och att utländska spelare som kommer till Sverige kan arbeta i landet med samma villkor som fotbollsspelare och andra idrottare.

I en skriftlig fråga till kultur- och idrottsminister Amanda Lind undrar Michael Rubbestad (SD) om hon anser att e-sporten borde bli en del av kulturbegreppet och idrotten.

”För mig är det självklart att e-sporten inte ska missgynnas av att man inte alltid passar in i gamla strukturer”, skriver Amanda Lind i ett svar.

Rickard Nordin, klimat- och energipolitisk talesperson i riksdagen för Centerpartiet, har ett stort engagemang för e-sporten. Han ställer sig kritisk till beslutet att inte ge Dreamhack stöd efter Amanda Linds ord om att e-sporten inte ska missgynnas.

– Jag kommer agera i riksdagen och ställa Amanda Lind till svars. Menar hon inte vad hon säger om e-sportens ställning? Står hon bakom sina ord, eller sin myndighet? För de går inte ihop med varandra. För mig är det självklart att gaming är kultur och Dreamhack har till och med papper från Skatteverket på att de till största delen är ett kulturarrangemang, säger Nordin.

Regeringens svar

SportExpressen E-sport har sökt Amanda Lind vars statssekreterare Helene Öberg svarar via mejl.

”Frågor om hur Kulturrådet har fördelat krisstöd ställs bäst till myndigheten. Men e-sporten, spelbranschen och spelkulturen är viktiga och utvecklande för vårt samhälle och det finns i dag flera möjligheter för dem att söka olika typer av stöd beroende på vilken typ av verksamhet det är frågan om, till exempel regeringens företagsstöd i krisen”, skriver hon och fortsätter:

”I ett bredare sammanhang ger staten stöd till såväl organisationer som organiserar unga utifrån ett spelintresse som till spelutvecklingen som kreativ näring. E-sport och spelkultur är ett stort och växande intresse hos många, inte minst bland många unga. Det är också en stark del av Sveriges varumärke. Dataspelsbranschen är en del av Sveriges kreativa sektor och vi har en stark spelutvecklingsbransch med många framgångsrika spelare. Det ska vi vara stolta över.”

LÄS MER: ”De ser ner på ungas intressen och kultur”

Följ SportExpressen E-sport på Facebook och Twitter!

expressen

Related posts

lämna en kommentar