Ockelbos kommunalråd om att Synsam-affären spricker: “Lagstiftningen är orättvis”


I domen som kom på tisdagen så upphäver förvaltningsrätten det beslut som Ockelbos kommunfullmäktige tog den 5 oktober i år, att köpa den före detta Granngården och bygga om den till en fabrik åt Synsam. Glasögonföretaget hade lovat att flytta dit sin produktion från Asien, något som skulle skapa 150 arbetstillfällen.

► Läs mer: Synsam-affären i Ockelbo underkänns – kommunen får inte bygga Synsams fabrik

Men nu spricker alltså affären. I alla fall enligt det upplägg som parterna hade tänkt sig.

– Jag säger som jag sagt tidigare, jag är fortfarande lika stolt och trygg med den process vi fört i kommunen. Vår starka ambitionen har varit att skapa fler arbetstillfällen för Ockelbo och hela Gävleborgsregionen och försöka få till en stor etablering, säger Magnus Jonsson, S, ordförande för kommunstyrelsen i Ockelbo.

Samtidigt säger han att han tycker att lagstiftningen är orättvis. Enligt domen måste Ockelbos planer ses som ett individuellt inriktat stöd mot en enskild näringsidkare, något som strider mot kommunallagen.

– Vi har inte samma förutsättningar som Stockholms innerstad att locka företag. Jag tycker att det känns… Men jag är så otroligt stolt över det jobb vi lagt ner. Politik handlar om att vilja någonting och man måste också våga utmana. Syns man inte så finns man inte, säger Magnus Jonsson.

Det är för tidigt att avgöra hur kommunen kommer att agera nu, menar han.

– Men vi kommer definitivt inte att överklaga domen.

Han framhåller att det råder brist på industrimark i Ockelbo. Granngården var den perfekta industrifastigheten för Synsam, menar han.

– Vi är i skriande behov av industrimark. Det finns ett uppdrag från kommunstyrelsen att vi ska köpa på oss mer, för olika etableringar. Vi har Tegelbruket vid OKQ8, men där är det fullt, säger han.

Vad har ni fått för signaler från Synsam kring hur de kommer att agera nu?

– De har ett upplägg som går ut på att de inte äger några lokaler. Nu har de en fabrik som de ska slå igen i Asien. Vill de så finns det naturligtvis andra kommuner i Sverige som har tomma lokaler att hyra ut. Det är inte svårare än så, säger Magnus Jonsson.arbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar