Låt oss inte för en sekund tro att hockeyn är förskonad


Björklövens oväntade ras igår mot Mora har lett till att både spelbolag och Svenska Ishockeyförbundet startat en utredning om eventuellt spelfusk.
Det tar emot att säga det men varför skulle hockeyn vara skonad från den här typen av kriminalitet?
Om jag är orolig? Klart som tusan.

Man får såklart vara försiktigt i sina påståenden och anklagelser mot Björklövens och deras ras igår. Att ett lag förlorar och kollapsar helt och hållet har hänt tidigare och kommer hända igen.
Det jag delvis stör mig på är bilden av att det inte kommer att hända i hockeyn.
För att? Berätta gärna.
Hockeyn är inte förskonad även om det kanske kan vara lättare att påverka tex en fotbollsmatch där du endast har elva spelare på planen och att de ”köpta misstagen” i regel blir mer kostsamma.

Men siffrorna är alarmerande, rent ut sagt tragiska.
Minst fyra till fem spelare i varje hockeylag sägs lida av ett spelberoende.
Tyvärr tror jag att siffrorna är i underkant – då mörkertalet lär vara högt.
Kopplingen behöver inte vara svårare än så.
Tyvärr.
Jag tror därför inte vi ska slå oss alltför mycket på bröstet och säga att det här med riggade och köpta matcher inte händer i hockeyn.
Jag satt i spelarfacket SICO’s styrelse under närmare ett decennium och minns att det redan för åtta, tio år sedan fanns en orolighet att spelarna skulle kontaktas för att påverka resultat.
Utan att säga för mycket, med respekt för mitt tidigare uppdrag, minns jag att det redan då fanns spelare som kontaktats med förfrågningar mer än kanske regelrätt påtryckningar även om det förekom minst en gång också.
Det var ett tag sedan och marknaden för spel har förändrats sedan dess. Därför är jag fullt övertygad att fler spelare också blivit kontaktade i ett försök till att påverka resultat i en större utsträckning.

Jag hade inte gärna velat vara en del av Björklöven just nu. Den närmsta tiden kommer vara utmanade och tidigare dåliga resultat är mest en vindpust mot den storm som kan vänta. Det här skapar givetvis en oro och misstänksamhet gentemot varandra inom laget.
Än så länge är det rena spekulationer men att spelbolag och förbund startar en utredning är givetvis helt rätt och nog så oroväckande.
För låt oss inte för en sekund tro att hockeyn är förskonade från påtryckningar och försök till påverkan.

Tack för att ni tog er tid

Sannyexpressen

Related posts

lämna en kommentar