Hembesök med matlåda och klappar – så säkras julfirandet för de mest behövande: “Hade velat erbjuda gemenskap”


I pandemitider hade man inför årets firande tänkt ut en ny strategi. Träff utomhus vid kyrkan, sång och julklappar från tomten till barnen. Samt en matlåda med sig hem. Den taktiken har man nu frångått.

– När vi planerade det hela gällde begränsningen om 50 personer. Nu befarar vi att begränsningen på åtta personer kommer att gälla även över julen. Utifrån det har vi sett ett nytt sätt att tänka kring det hela, säger Peter Hallgren Stjerndorff, präst inom Älvkarleby-Skutskärs församling.

Nu tänker man istället innan jul åka ut till behövande familjer. Dessa håller församlingen och kommunen på att identifiera.

– Det är inte bara en församlingsaktivitet med trevligt julfirande, utan framförallt vill vi nå fram till de människor som har det svårt av ekonomiska och sociala skäl att kunna fira jul och kanske känner sig ännu mer ensamma då, säger Peter Hallgren Stjerndorff.

Besöken blir 22 och 23 december.

– Behövande familjer i Älvkarleby kommun får en låda med julmat gratis. Barn som inte annars skulle få en julklapp får också en sådan.

– Vi har just nu identifierat 36 personer. Jag vet att det är åtta eller nio barnfamiljer samt även de som bor själva.

Hur tror du att det här firandet tas emot?

– De flesta förstår nog att coronaläget gör att vi inte kan ha samlingar och att det gör att vi inte kan agera på annat sätt. Men vi hade velat erbjuda också den sociala gemenskapen.

Julklapparna betalas dels av Diakonistiftelsen inom församlingen, dels företag som Nätverkshuset har kontakt med.

– Vi anmälningar skriver vi upp hur gamla barnen är och vi har också kontakter med familjerna. Så det blir individuellt anpassade julklappar i hög grad, berättar Peter Hallgren Stjerndorff.

Det rent praktiska jobbet med att åka runt till familjer görs av personal inom församlingen och kommunen. Kommuninvånare kan också anmäla sig som volontär.

– Men det är väldigt viktigt att påpeka att det råder sekretess. Vi går inte ut med att vi åker till någon särskild person för att denna har det svårt.

Peter Hallgren Stjerndorff säger att den som har behov av att prata med någon på julaftonen kan ringa till honom privat.

– Fast inte klockan tre, då ser jag på Kalle Anka.arbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar