De blev utan bredband när Telia stängde fasta telefonin – mitt i coronakrisen


Telia har stängt av den fasta telefonin och därmed också ADSL-bredbandet i flera områden i Gästrikland. Tanken var att de som bor i byar utan fiber istället skulle få en mobil uppkoppling att användas för telefoner, datorer och tv-apparater.

Men det mobila bredbandet fungerade inte för flera personer. Något som inneburit stora svårigheter för dem som följer rådet att jobba eller studera hemifrån för att minimera smittorisken under coronapandemin.

Agneta Frejd bor på Bagghyttevägen nära Bodås i Hofors kommun. Den 30 november klippte Telia av den fasta uppkopplingen, kopparledningen, hos henne.

Telia aviserade om detta i förväg och utlovade en digital uppkoppling från en mast i närheten.

– Men den fungerar inte överhuvudtaget, säger Agneta Frejd när tidningen träffar henne drygt en vecka efter att fasta telefonin stängdes av.

Just nu jobbar hon hemifrån på grund av coronakrisen. Hon har en dotter i gymnasieåldern som undervisas på distans av samma skäl.

Att inte ha fungerande bredband gör det svårt och ibland omöjligt att sköta arbetet och studierna. De fick “köpa surf” för att klara sina uppgifter.

– Men då går det inte att prata i telefon samtidigt som datorn används. Att titta på tv gick inte alls. Vi var helt utan uppkoppling under några dagar, säger hon.

Agneta Frejd är mycket kritisk till att Telia stängde ner den fasta uppkopplingen mitt under pågående coronapandemi när det är som viktigast att ha fungerande telefoni och bredband hemma. 

– Telia hade väl kunnat vänta med att stänga av den fasta telefonin tills pandemin var över.

Evelina Meyer jobbar på Telia som handläggare för tjänster med anknytning till det framtida nätet.

– Tanken var att det skulle gå smärtfritt för alla, men i praktiken har det inte alltid gjort det. Vi har haft störningar i området där Agneta bor. Vi bytte utrustning på en mast och det förändrade både hastighet och kvalitet i uppkopplingen, säger hon.

Först drygt en vecka efter stängningen av fasta nätet fick Agneta Frejd ett fungerande mobilt bredband.

För Bengt Göstasson i byn Mörtebo i Ockelbo kommun stängdes den fasta telefonin redan 10 oktober. Fortfarande har han inte fått det mobila bredband som skulle ersätta den fasta uppkopplingen.

För honom har det stora problemet varit att få en fungerande router av Telia.

Bengt Göstasson är 72 år och tillhör därmed riskgruppen för att drabbas allvarligt av covidsmittan. Därför håller han sig ensam hemma om dagarna.

Dottern Jennie Göstasson berättar att pappan brukar ringa till grannarna och att han med bredbandet håller sig uppdaterad om vad som händer utanför hemmet.

– Nu när han inte har fast telefoni och inget bredband har han blivit väldigt isolerad. Han sitter med en tv och en telefon som inte fungerar. Jag tycker det är fel läge att stänga den fasta telefonin med tanke på pandemin, säger Jennie Göstasson.

Tidningen ringer flera gånger till Bengt Göstasson på hans mobiltelefon. Men täckningen är så dålig att det dröjer länge innan han svarar.

– Ibland är det inte någon täckning alls. Andra gånger är täckningen så dålig att man inte hör vissa ord eller bara halva ord, berättar han.

Bengt Göstasson är mycket besviken över att ha blivit utan det utlovade mobila bredbandet i drygt två månader.

– Jag var den första i byn att få den fasta telefonin avstängd och det tycks som jag blir den sista att få den nya telefonin påkopplad, säger han.

Samma dag tidningen pratar med honom har han än en gång varit i kontakt med Telia och den här gången i över en timme.

– Nu är det spikat att Telia ska komma hit den 18 december och se till att jag äntligen får mobilt bredband, säger han.arbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar