Passa på och njut


Äntligen måndag och återigen dags att hylla spelarna som stått ut under veckan samt lyfta fram andra händelser på- och vid sidan av isen som är värda en plats i strålkastarnas ljus.

Veckans lag #11

Målvakt:

Oscar Alsenfelt Malmö

Foto: Michael Erichsen / BILDBYRÅN

Skåningarna vann två av tre matcher under den gångna veckan och en högst bidragande orsak, som alltid när Malmö vinner, var Alsenfelts storspel. Mot Oskarshamn i torsdags höll Alsenfelt nollan och i lördags mot Frölunda räddade han 33 av 35 skott när Malmö skrällde och vann.

Bubblare: Jonas Arntzen Örebro

Backar:

Erlend Lesund Rögle

Foto: Simon Eliasson / BILDBYRÅN

Under veckans tre matcher har Lesund inte bara svarat för säsongens första mål utan också dominanta och stabila defensiva insatser. Mot Luleå i tisdags visade Lesund prov på ett behärskat backspel samtidigt som han vann varenda närkamp på isen. Erlend Lesund är seriens tuffaste back som nu hittat en bra balans i sitt fysiska spel och på så sätt inger han respekt.

Jonathan Andersson Örebro

Foto: Avdo Bilkanovic / BILDBYRÅN

En av sakerna som sticker ut i Örebro är deras förmåga att kontrollera pucken i synnerhet när dem ges lite tid. Det fick man mot både HV71 och Färjestad och då är man svåra att ha att göra med.
Jonathan Andersson får inte de stora rubrikerna men spelar ofta med bra puckkontroll och med ett distinkt förstapass. Andersson rör sig bra över hela banan och är en stor del till att Örebro fortsätter att övertyga.

Bubblare: Eric Gelinas Rögle, Moritz Seider Rögle

Forwards:

Andrew Calof Växjö

Foto: Fredrik Karlsson / BILDBYRÅN

Seriens hetaste kedja är för tillfället den med Andrew Calof, Jack Drury och Emil Pettersson. Tillsammans har kedjan svarat för 16 poäng under veckans tre matcher där Calof gjorde sju av dem. Den skicklige kanadensaren har gett Växjö ytterligare en offensiv dimension och med sin spelförståelse kompletterar han Drury och Pettersson väl.

Simon Ryfors Rögle

Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN

Rögle valde att inte ersätta fjolårets toppcenter Ted Brithén med någon spektakulär värvning utifrån eftersom man ansåg att Simon Ryfors hade potential att ta steg. Frågan är om man ens vågade hoppas på den här utvecklingen. Jäklar i mig. Ryfors är en av SHL´s allra hetaste och just nu nu också bästa spelare.
Dessvärre för Rögle betyder det nog att Ryfors är förlorad för som han spelat den här säsongen kommer givetvis anbuden från NHL att ramla in.

Nils Höglander Rögle

Foto: Simon Eliasson / BILDBYRÅN

Passa på och njut för snart lämnar Nils Höglander Rögle och SHL för att försöka ta plats i Vancouver Canucks.
Den gångna veckan stod Höglander bland annat för ett drömmål men också en backcheck mot Luleå i tisdags av högsta snitt. Höglander är en av många spelare som tagit gigantiska kliv den här säsongen även om jämnheten inte riktigt finns där ännu är Höglander likväl enormt sevärd för sin tekniska briljans.

Bubblare: Dennis Everberg Rögle, Emil Pettersson Växjö, Joakim Nygård Färjestad

Coach:

Cam Abbott Rögle (2)

Foto: Simon Eliasson / BILDBYRÅN

Rögle är seriens bästa lag och om någon mot förmodan tvivlat lär i så fall tisdagens match mot Luleå fått dem på andra tankar.
Var ska jag ens börja?
Var tvungen att försöka sammanfatta mina tankar i ett längre inlägg.
Hatten av.

* * * * * * * * * * * * *

Veckans… Junior
Medan de bästa svenska juniorerna gjort sig redo för JVM har Detroit Red Wings valt att stoppa Moritz Seider för spel med det tyska landslaget. De ansåg helt enkelt att hans utveckling är bättre i Rögle än att spela i JVM. Som Seider spelar och stundtals dominerar på isen är det lätt att förstå varför. Seider är en blivande NHL stjärna och redan nu en av seriens bästa backar.

Veckans… Fjunis
När Skellefteå mötte Rögle i torsdags gjorde backtalangen Elias Salomonsson debut. Salomonsson blev då den första spelaren född 2004 att spela i SHL.
Det är inte annat än att man känner sig rätt gammal.

Veckans… Nollor
Rögles Christoffer Rifalk höll nollan när skåningarna smiskade till Luleå ordentligt i tisdags. Örebros Jonas Arntzen höll nollan i en målsnål matchen mot Leksand, Malmös Oscar Alsenfelt spikade igen mot Oskarshamn, Skellefteås Gustav Lindvall gjorde detsamma mot Malmö medan Linköpings Niklas Lundström höll karriärens första SHL nolla i tisdags mot HV71.

Veckans… Snackis

Veckans… Skada
Aj, aj, aj. Skadan på Broc Little var det sämsta som kunde hända Linköping. Fyra till sex veckor sägs rehabiliteringstiden vara och därefter ska Little även komma i form och känna sig bekväm på isen efter nyckelbensbrottet.
Det finns fog för oro om man håller på Linköping.

Veckans… Skottskadade
Växjös Ilari Melart har ett av seriens bästa slagskott. Han försöker tveklöst använda det så fort han har möjlighet. Under veckans tre matcher sköt Melart hela 17 skott på mål, flest av samtliga spelare, och dessutom 14 skott som missade mål. Behöver jag ens säga att det var flest också?
Totalt avlossade Melart alltså sin bössa inte mindre än 31 gånger på tre matcher. Galet.

Veckans… Mest hänsynslösa
Leksands Patrik Norén omges sällan av några större rubriker. Likväl är det på sin plats att lyfta fram hans spel och framförallt hur uppoffrande han spelar. Oavsett vad sätter han laget först och täcker ibland skott med livet som insats. Norén har fått en större och mer betydande roll i Leksand än vad han hade i Skellefteå och när jag sett honom under veckan är det lätt att förstå varför.

Veckans… Jag gör bara snygga mål
Örebros Glenn Gustafsson svarade för en snygg individuell prestation när han punkterade matchen mot HV71 i lördags. Knappt 24 timmar senare bjöd samme Gustafsson på ett solomål av den högre skolan mot Färjestad.

Veckans… Skott

https://twitter.com/cmoresport/status/1337113323373031424?s=20

Veckans… Mål

https://twitter.com/cmoresport/status/1337114460964655106?s=20

Veckans… Podd

* * * * * * * * * * * * *

Vill ni vara med och påverka veckans lista.
Hör av er på antingen Twitter eller Facebook.

Tack för att ni tog er tid

@Sannylindström

expressen

Related posts

lämna en kommentar