Fick en halv miljon i donationer för spelsajt utan att betala skatt – nu döms unga Tierpsbon


Spelsajsten har han haft sedan 2011 och på en server erbjudit nätspelare av World of Warcraft (WoW) att gratis samlas på sajten och spela mot varandra.

Ingen kostnad har tagits ut för detta, men efter att spelare undrat om de inte kunde bidra ekonomiskt för driften av sajten och servrar införde mannen en donationsfunktion 2015.

Under 2017 flöt det in 555 506 kronor på hans konto. Slantar som aldrig redovisades i någon självdeklaration.

Tingsrätten betraktar spelsajten som näringsverksamhet och därför skulle inkomsterna från donationerna ha redovisats och beskattats.

Hans deklaration det året var på 57 278 kronor och härrörde från en timanställning.

Mannen åtalades även för skattebrott och försvårande av skattekontroll men de åtalspunkterna ogillades av Uppsala tingsrätt.

Bakgrunden till spelsajten är enligt utredningen mannens stora intresse för datorer och spel, och önskan att kunna erbjuda en spelsida för att spela WoW i dess orginalutförande. Som spelare fick man inga fördelar genom att donera pengar och det var frivilligt att göra det, och på spelsidan fanns information om att det gick bra att donera pengar.

Enligt utredningen har han kontaktat Skatteverket för att kolla vad som gäller vid donationer, men enligt rätten i svepande ordalag.

Det svar han fick var att donationer är skattefria om de ges utan motprestation.

Fritt fram med andra ord.

Enligt åklagaren och tingsrättens bedömning är det högst troligt att svaret från Skatteverket hade varit annorlunda om han upplyst dem om att det handlade om donationer på upp till 85 000 kronor i månaden.

Mannen döms till samhällstjänst och dagsböter på 6 800 kronor samt att betala 4 000 kronor för sitt försvar. Utöver det ska han betala skatt och skattetillägg till staten på cirka 200 000 kronor.

Spelsidan finns inte kvar på internet och domännamnet är till salu.arbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar