Corona i allsvenskan och superettan – så många var smittade


Sammanställningen av spelåret 2020 har gjorts med hjälp av de 32 klubbarna som ingår i SEF – som själva menar att underlaget visar att protokollen och rutinerna har ”fungerat mycket tillfredsställande”. 

”Svensk Elitfotboll anser med det som framkommer i den här rapporten att elitfotbollens rutiner och protokoll har fungerat mycket tillfredsställande för att förhindra såväl uppkomst av smitta som spridning. Själva spelet fotboll medför enligt en dansk studie låg risk för att sprida smitta. Det finns inga dokumenterade fall av smittspridning på fotbollsplanen, vare sig under träning eller match, och det har inte förekommit någon smitta alls mellan klubbar i samband med match, under hela säsongen.”, skriver man.

Utöver det konstaterar man att:

27 av 32 klubbar har haft bekräftade fall av covid-19

123 av 916 spelare har bekräftats smittade

5 av 480 matcher har varit ”extra uppmärksammade” på grund av brott mot protokollet eller smitta.

Bland svårigheterna omnämns målfirande på planen.

”Den punkt som har varit allra svårast att efterleva under säsongen är den om ansvarsfullt målfirande. Protokollet för genomförande av match säger att ansvarsfullt målfirande ska utövas och att spelarna ska undvika att bilda klunga.”

”Stoppat det från att bli fler”

SEF skriver även att ”samtliga 32 elitklubbar, och deras läkare, säger att de inte sett något bevis för att det förekommit någon smittspridning mellan klubbar i samband med match eller inom klubben i samband med fotbollsträning.”

Falkenbergs klubbläkare Sverker Nilsson är företrädare för Fotbollsläkarna och uttalar sig.

”Mig veterligen så finns det inga spelare som smittats på fotbollsplanen i år, varken på träning eller i samband med match. Alla har smittats hemmavid, i samband med ledigheter vid landslagsuppehåll där spelare och ledare kommit hem och varit utanför våra protokoll, eller vid något specifikt fall vid speciellt firande efter att en avgörande match slutat. Samtliga dessa fall har vid återkomst till fotbollen identifierats, isolerats och smittan har därmed effektivt stoppats.”, säger han.

Samma budskap förs fram av SEF:s kommunikationsansvarige Robert Johansson.

Ni skriver att 123 av 916 spelare har varit smittade. Det är mer än 13%. Är det verkligen en så imponerande siffra?

– Inte i sig, men att det inte blev fler. Vi har stoppat det från att bli fler. Vi trodde inte att vi skulle ha noll fall. Vi har fått ganska många fall men inte större spridning. Spelare har isolerats, vi har inte haft någon större spridning. Smittan har kommit från andra håll. Det säger ju även Sverker Nilsson, säger han.expressen

Related posts

lämna en kommentar