Lyssna på Sandvikenbon Embla på luciamorgonen – sprider ljus digitalt till länets äldreboenden


I år sätter den pågående pandemin stopp för att fira högtider med mor- och farföräldrar. Embla Lindroth vill gärna fira sin favorithögtid Lucia, tillsammans med sin farmor i år, men det går inte att göra på vanligt sätt.

– Farmor har jag inte kunnat krama på länge, eftersom hon har cancer och är i riskgrupp. Det är väldigt jobbigt. Jag kan inte krama henne, men kom på att jag kan sjunga för henne i alla fall, säger hon.

På farmoderns födelsedag stod hon nedanför balkongen klädd som en lucia och sjöng. Efter det växte idén fram – att hon kunde spela in en video med Luciasånger, för att glädja även andra äldre.

– Det kändes fint att bidra på något sätt, så jag kom på idén tillsammans med min bror. Min kompis fick låna en luciakrona från Gullhedsskolan och sedan var vi i Järbo kyrka, berättar hon.

TV: Hör nedan när Embla Lindroth tar ton i Järbo kyrka

Iklädd lucialinne, rött sidenband i midjan och luciakrona med tända ljus lussade Embla Lindroth i kyrkan. Den var öppen för allmänheten, men tom den här dagen.

– Jag sjöng Sankta lucia, Stilla natt och Så mörk är natten. Totalt åtta låtar blev det. De flesta är vanliga, som äldre tycker om att sjunga med i, säger hon.

Embla Lindroth var med i Sandvikens Lucia för två år sedan och har erfarenhet av körsång. Hon hoppade av gymnasiet för att göra det hon brinner för.

– Det är sådana här kreativa projekt jag vill göra. Jag var 15 år när jag var med i Systrarna, som är ett projekt i Gävleborg. I hela mitt liv har jag hållit på med kreativitet och musik, och dessutom jobbat som danslärare, säger hon.

Att göra en insats under pandemin kändes självklart för henne. Kompisen Julianna Smyth filmade framträdandet i kyrkan, och nu kan klippet visas på länets äldreboenden under Luciadagen.

– Responsen jag har fått är att det är fint och förhoppningsvis visas den på flera äldreboenden. Jag tror inte själv jag förstår att det kan betyda så mycket, men det känns fint att få bidra med sång och ljus just i år när det varit så tufft, säger hon.arbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar