Linn Grant redo för ledarboll – berättar om stora misstaget och tipset från Annika


Halvvägs in i US Open är Linn Grant namnet på allas läppar.
Den 21-åriga amatören från Rya Golfklubb är tvåa i tävlingen och berättar inför helgens avgörande om misstaget som ställde till det 2018 och om metoden för att hantera nerverna.
– Det var en sak jag lärde mig av Annika Sörenstam, säger hon.

Tillsammans med pappa John har Linn Grant lärt sig av misstagen 2018 och hoppas kunna utmana om US Open-titeln.Foto: Sipa och TT (Christer Höglund)

Tio svenskor kom till spel i US Open, aldrig tidigare har vi haft så många. De tre bästa halvvägs in i tävlingen är alla amatörer, 20 och 21 år gamla.
Allra bäst har det så långt gått för Rya Golfklubbs Linn Grant som på -4 ligger tvåa, tre slag bakom ledande japanskan Hinako Shibuno.
– Det var mycket att göra direkt efter rundan, skrattar Linn Grant efter intervjuer med både internationella och lokala medier.
– I USA handlar frågorna mycket om mitt spel, min plan och min bakgrund medan svenska medier frågar mer om jag är chockad eller nervös.

Är du nervös då?
– Haha, jag var nervös första dagen, det tar ofta några hål innan man kommer in i tävlingarna.

LÄS MER: Här hittar du allt om US Women´s Open

Förklaringen: ”Gjorde mig extra nervös”

Mycket av pratet har också handlat om att Linn Grant faktiskt varit i en liknande situation förut. 2018 hade hon också tätkänning halvvägs in i US Open, men då tappade hon spelet och slutade 57:a.
Men det finns en förklaring till genomklappningen som inte så många känner till.
– Vi gick ut på ettan och jag fick ett felmått från pappa som gick caddie, bollen flög 20 meter över green och ut i ruffen. Det gjorde mig lite extra nervös och jag fick dåligt förtroende för min caddie och började måtts själv istället.
– Hela den fina auran i vårt lilla team försvann ju.

Men självfallet är allt nu förlåtet och glömt. Pappa John är tillbaka som caddie och nu har de tillsammans siktet inställt på revansch.
Kanske är det numera till och med en fördel att pappa bär bagen.
– Det kan vara en nackdel att man är så nära varandra, kanske stör man sig på vissa saker och det blir lite för personligt. Dock tror jag det är en jättefördel i sådan här tävling att han vet hur jag funkar och att vi är trygga med med varandra.

Ny gyllene generation: ”Vi mot världen”

Ni är tio svenskor i US Open, varav flera är väldigt unga. Utifrån sett kan det se ut som ett generationsskifte.
– Det har alltid varit lite vi mot världen i det här gänget, vi har haft det som vår lilla grej och det är ganska intressant hur det visar sig nu, säger Linn och syftar förutom de jämngamla US Open-deltagarna Maja Stark, Ingrid Lindblad, Beatrice Wallin och Frida Kinhult på andra landslagskompisar som Julia Engström, Amanda Linnér och Sarah Kjelker.

LÄS MER: Amatörernas succé fortsätter i US Open

Lärt sig av Annika Sörenstam

Nu väntar ledarboll med fjolårets British Open-vinnare, hur tar du dig an uppgiften?
– Det är bara att köra på som de andra dagarna och njuta av stunden.
Och just för att kunna njuta har Linn Grant lyssnat på tidernas största damgolfare.
– För mig har Annika Sörenstam betytt mer efter sin aktiva karriär, med sin Annika Award och Annika Foundation. Det har varit jättehäftigt att se och uppleva hur proffsig hon är i allt hon gör.
– Jag kommer ihåg en gång när jag var yngre och var på en av hennes ”clinics”, då berättade Annika att hon alltid tog två djupa andetag när hon blir nervös och att hon ofta använde sig av andning när hon blir stressad.

Ett par sådana djupa andetag kan det nog bli för Linn Grant innan hon skickar i väg lördagens första utslag klockan 11.35.

Följ Golfbloggen på Twitter: @mhardenberger
Facebook: Golfjournalist Martin Hardenberger
Instagram: Hardenberger


expressen

Related posts

lämna en kommentar