Kompisarna bluffade till sig den stulna granen – nu vill vi höra din bästa historia


Jag hörde en sådan otrolig julgranhistoria för ett par år sedan. Nu när jag ska skriva ner den känns den nästan för skruvad för att vara sann men det berättades i alla fall som att det skulle ha hänt på riktigt och bara några mil från Gävle.

Ett par kompisar skulle ge sig ut i skogen och stjäla en julgran, en tradition för dem. De hade packat såg och yxa i bilen och rullade på en skogsbilväg när de helt plötsligt fick möte av en annan bil – som redan har en gran på taket.

Kompisarna tar då helt fräckt och stannar den andra bilen och låtsas vara skogsägare. De spelar upprörda över att de blivit bestulna på en en gran, får de andra att be om ursäkt, ge “tillbaka” granen och dessutom betala dem några hundralappar för sveda och värk.

Sedan rullade de hem med den numera dubbelstulna granen – som de inte ens behövde hugga själv – till och med lite rikare än förut.

När jag berättade historien för min nyhetschefskollega Linda förfasade hon sig över fräckheten. Men själv kan jag nog inte låta bli att på något sätt ändå beundra personernas iskyla i situationen.

Många har sina egna traditioner när det gäller julgranen. Både hur den väljs ut och tas med hem och även hur den sedan smyckas med ljus och julkulor.

En del går ut och skjuter ner sitt julträd med bössa, kanske främst de som även annars har ett intresse för jakt, andra åker till Plantagen och köper sin färdighuggen och får den i nät för att kunna forsla hem den på ett smidigt sätt.

Min morfar som skötte om skog åt en markägare i södra Finland och hade lov att ta ner vilket fint praktexemplar till gran som helst brukade allt som oftast komma hem med någon riktig tanig och gles gran dagen innan julafton, till min mormors och min mammas stora förtret. “Den granen ska i alla fall få vara fin en gång i sitt liv”, brukade morfar säga när de pyntade den.

I ärlighetens namn tyckte han kanske att det var bättre att låta de fina granarna växa i skogen i 80 år till och då bli till prima virke medan granarna han släpade hem nog hade gallrats bort långt innan dess ändå.

Hur viktig är julgranen för dig? Hur väljer du gran och ska den pyntas på något speciellt sätt. Dela gärna med dig av din bästa – eller värsta – granhistoria till oss på redaktionen@arbetarbladet.se.arbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar