Därför nobbar Sandvik fler statliga miljoner


Bara under perioden juli-september i år tog koncernen emot 265 miljoner kronor i olika former av statligt stöd, enligt den senaste kvartalsrapporten.

I Sverige har Sandvik fortsatt att ta emot stöd för korttidspermittering från Tillväxtverket även under årets sista kvartal.

Regeringen har tidigare meddelat att stödet förlängs till juni 2021. Trots att möjligheten alltså finns kommer Sandvik inte att ansöka om fler statliga miljoner.

– Coronaviruset kom som en chock för hela världen och när orderingången gick ner var stödet en stor hjälp för oss. Men nu flyttar vi fokus från kortsiktiga till mer långsiktiga åtgärder, säger Ulrika Porath.

Bedömningen är att marknadsläget kommer att stabiliseras men vara “fortsatt utmanande” under 2021.

– De utmaningar vi ser på speciella områden eller marknader kommer vi att hantera som en normal nedgång, säger Ulrika Porath.

Möjligheten till aktieutdelning har också varit en faktor bakom beslutet att inte ansöka om mer statliga pengar.

Bland annat efter kritik från arbetstagarrepresentanten och styrelseledamoten Thomas Lilja beslutade Sandviks styrelse i våras att helt slopa aktieutdelningen.

Enligt Tillväxtverket är det också “olämpligt” att företag tar emot statliga stöd och samtidigt gör stora aktieutdelningar.

Ulrika Porath bekräftar att detta är en av orsakerna till Sandviks nya vägval.

– Med permitteringsstödet följer det en del åtaganden som det är bättre för oss att vara utan. Stödet minskar vår flexibilitet och vi kan exempelvis inte dela ut pengar till aktieägarna, säger Ulrika Porath.

Enligt styrelsens skrotade förslag skulle aktieägarna ha fått 4,5 kronor per aktie vilket hade inneburit en utdelning på totalt 5,6 miljarder kronor. När utdelningen istället blev noll stannade pengarna i bolaget.arbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar