Restaurang Skeppet tar 45 spänn för bubbelvatten


Restaurang Skeppet, Gävle, onsdag lunch. Jag hade just beslutat mig för fisken, och nu var det dags att bestämma dryck.

Tänk om jag hade förstått vidden av det beslutet. Tänk om jag hade vetat att jag skulle få vara med om något unikt, något jag aldrig varit med om förr.

Servitrisen gav inga ledtrådar till vad som komma skulle. Nej, hon droppade frågan som om den vore helt okontroversiell: “Vill du ha vanligt vatten eller bubbel”.

“Tja… bubbel?” Sa jag. Jag tar ofta bubbelvatten. Det är inte så noga, men visst, bubblor är gott.

Jag kunde inte ana vad som skulle hända sen.

I en trakt där gratis vatten är en självklarhet på ALLA andra lunchrestauranger kunde jag inte förstå detta som något annat än ett grymt practical joke på de stackars gästernas bekostnad.

Lunchen på restaurang Skeppet kostar 130 kronor. Det är rätt mycket, men lätt värt. Såvitt jag kan bedöma har Skeppet Gävles bästa lunch. Rödspättan var fluffig som en prinsessbakelse, frasig som en skare. Potatisen var perfekt, såsen superb. Bubbelvattnet var också gott. Det var lime i.

Jag var således nöjd, på gränsen till fryntlig.

Ända tills det var dags att betala. Då! Då visade det sig att lunchen kostade 175 spänn – inklusive vatten. De tog alltså 45 skattade kronor för vattnet.

I en trakt där gratis vatten är en självklarhet på ALLA andra lunchrestauranger kunde jag inte förstå detta som något annat än ett grymt practical joke på de stackars gästernas bekostnad.

Att betala så mycket ger en speciell känsla. Det är en vidgande upplevelse, man förändras till en sån som unnar sig.

Förklaringen, enligt den trevliga servitrisen, ska vara att Skeppet inte får konkurrera med Scandic CH i vars källare restaurangen är inhyst. De får inte ha lägre priser än hotellet.

Detta är eventuellt det konstigaste jag har hört. CH har ingen lunchservering, så det handlar inte om konkurrens om oss lunchgäster. Hotellet måste istället vara rädda att deras nattgäster ska gå en trappa ner för att hinka bubbelvatten, om Skeppet dumpar priset under de 40 kronor det kostar på CH (källa servitrisen).

Håhåjaja. Det är första gången jag betalar 175 spänn för en lunch. Att betala så mycket ger en speciell känsla. Det är en vidgande upplevelse, man förändras till en sån som unnar sig, en lyxlirare.

Det är bara att tacka. För endast 175 spänn gick jag från kulturlodis till värsta stekaren.

Tack Skeppet, tack CH!arbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar