Julsmällen – MFF tappar minst 30 miljoner kronor


För alla allsvenska klubbar är matchintäkter en av de största inkomstkällorna varje år.

En extra viktig del av det är årskorten. 

Det beror på att de till största del säljs mellan säsongerna, från det att en allsvenska har slutat och fram till att nästa startar. Vilket också är den tid på året då klubbarna har absolut minst övriga intäkter.

Ett normalt år är årskorten därför väldigt viktiga för många föreningar i december.

Men coronaåret 2020 är inte normalt år och de allsvenska klubbarna går nu miste om mångmiljonbelopp jämfört med ett vanligt år.

För ganska exakt ett år sedan – 10 december 2019 – twittrade Malmö FF stolt:

”Vi har passerat 10 000 sålda årskort till 2020!

Det är omkring 1 500 fler än vid motsvarande datum förra året.”

Tweeten bildsattes med en glädjevrålande Anders Christiansen.

https://twitter.com/malmo_ff/status/1204430590105341952

Ett år senare kan MFF njuta av ett SM-guld, men försäljningen av årskort är av förståeliga skäl en helt annan än i fjol.

– Vi har sålt strax under 1 700 årskort, säger vd Niclas Carlnén.

Sålt mindre än 20 procent jämfört med i fjol

Lågt räknat kostar ett årskort till MFF:s hemmamatcher 3 500 kronor i snitt. När Malmö FF nu sålt 8 300 säsongsbiljetter färre än vid samma datum 2019 pratar vi om drygt 29 miljoner kronor i uteblivna intäkter jämfört med i fjol. Eftersom snittpriset är lågt beräknat är den totala summan med största sannolikhet en bit över 30 miljoner kronor.

Tufft, men inte förödande för MFF:

– Likviditetsmässigt kommer vi att klara oss. Det vi måste anpassa är så att vi inte får för stora förluster under för lång tid. Om vi inte kommer att ha publik under en utökad tid så kommer det att påverka kostnaderna vi kan bära, säger Niclas Carlnén.

Niclas Carlnén efter att SM-guldet säkrats mot Sirius.

Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

Den datummässiga jämförelsen med i fjol lämnar dock utrymme för förbättring av årskortssiffrorna.

– På grund av pandemin och den senarelagda allsvenska starten i år så började vi sälja senare nu. Jämför vi med efter lika lång försäljningstid i fjol så ligger vi strax under hälften i år, säger Niclas Carlnén och fortsätter.

– 1 700 sålda så här långt är ett väldigt bra resultat med bakgrund av att vi faktiskt inte vet när publiken kan komma tillbaka.

Tydlig återbetalningsplan för köpta årskort

Ett incitament som klubben trycker på när man nu erbjuder sina supportrar att köpa årskort är att årskortsinnehavarna är först att få tillträde till arenan den dag restriktionerna lättar.

De som vill köpa enstaka biljetter kommer sannolikt att få vänta betydligt längre på att gå på allsvensk fotboll i Malmö.

– De med årskort är först in om det blir spel med begränsad publik, säger Niclas Carlnén.

Malmö FF har också ett tydligt upplägg för när och hur pengar kommer att kunna betalas tillbaka till årskortsinnehavare för matcher som en de eventuellt inte får lov att se på plats.

Årskortspriset delas helt enkelt med 15 och sedan kan man kräva tillbaka pengar efter fem, tio och 15 matcher. Om det blir aktuellt.

– Den återbetalningsmöjligheten har vi nu med från början så det blir inte samma osäkerhet kring återbetalningsmöjligheten som det blev i år när pandemin bröt ut, säger Niclas Carlnén.

Finns flera vägar att kompensera bortfallet

MFF vd:n är i dagsläget övertygad om att allsvenskan kommer att starta under april 2021. Och följer noga alla prognoser och uttalande från myndigheter och experter.

– Det är högst troligt att allsvenskan startar någon gång i april. Sedan finns det många antagande utifrån att ha eventuell publik på plats. Jag har de senaste veckorna både tagit del av positiva nyheter kring vaccinering och sett prognoskurvor som viker i april. Hur det blir är alldeles för tidigt att säga men jag hoppas innerligt att man är lyhörda från myndigheterna och det den dagen det går att låta människor se fotboll på ett säkert sätt låter dem göra det, säger Niclas Carlnén.

MFF vd:n betonar att Malmö FF har största respekt för smittspridningen och att alla ska rätta sig fullt ut efter de råd och riktlinjer som finns. Samtidigt är han försiktigt positiv inför 2021.

– Förhoppningen är att vi kan ha viss publik innan EM och betydligt mer efter, säger Carlnén.

Att Malmö FF nu ligger nästan 30 miljoner back på intäktssidan för årskort jämfört med i fjol kan dock kompenseras andra vägar. 

Niclas Carlnén pekar på att det finns faktorer som kan göra att Malmö FF klarar sig utan eller med reducerad publik under en ännu längre tid.

– Det kan räddas av exempelvis ett gruppspel i Europa eller spelarförsäljningar. Men det är svårförutsett, säger Carlnén.

De med årskort 2020 har till och med sista januari 2021 att köpa samma årskort för kommande säsong.


Kvalkalabaliken i Landskrona

Irritation efter rött kort som tar Bois mot superettan

expressen

Related posts

lämna en kommentar