Jesper Nelin avslöjar samtalet efter bottenrekordet: ”Det hjälpte”


Det var länge sedan svenskt skidskytte hade en så bra säsonginledning som i år. Herrarna har redan noterats för totalt fyra pallplatser, där Martin Ponsiluoma och Sebastian Samuelsson tagit var sin individuell pallplats. 

Tyngre har det gått för Jesper Nelin.

När Sebastian Samuelsson åkte i mål först av alla efter jaktstarten förra helgen i Kontiolahti gjorde han det med endast en bom i bagaget. 

Det var hans första världscupseger i karriären. 

Fyra minuter och tolv sekunder senare åkte Jesper Nelin i mål. Med totalt nio bom och en slutlig 49:e plats. Dessutom kraschade Nelin under loppet, fick geväret i huvudet och hade problem med stelhet i nacken efteråt. 

Nio bom var, tillråga på allt, ett nytt bottenrekord för Nelin. Som nu, en vecka senare, fortfarande inte riktigt vet vad som hände på det första skyttet när fyra av de nio kom. 

– Laget har gjort det väldigt bra hittills. Men för min egen del är det inte optimalt så är det. Jag har inte fått till något riktigt bra lopp än, jag visar bra åkfart men får inte till det på vallen, säger Jesper Nelin.  

”Var väldigt osäker”

En känsla av osäkerhet började krypa fram och blott 24 timmar senare skulle Jesper Nelin och Sverige stå på startlinjen igen när säsongens första stafett skulle avgöras. 

Hur orolig blir du i ett sådant länge, när mycket handlar om självförtroende i skidskytte? 

– Det får väl klart att det alltid får sig en törn när det inte går bra. Och jag var väldigt osäker inför stafetten, det måste jag säga. Jag fick väldigt bra hjälp av Jean-Marc Chalobz innan start och då kändes det bättre, men man blir osäker så är det. Speciellt när jag överlag känt mig väldigt trygg på vallen. 

Hur var samtalet med Jean Marc? 

 – Han lyfte fram bra saker bland annat, jag skulle vilja säga att det lugnade mig lite. För i en stafett har du hela laget att köra för och då vill man verkligen inte göra bort sig. Så är det ju. 

Andades du ut när det gick så bra? 

– Absolut, det gjorde jag. Jag borde kunna luta mig tillbaka på sommaren och känna mig ganska trygg, men det är klart man blir lite osäker när de där dipparna kommer. 

I helgen väntar nya tävlingar. Landslaget har förflyttat sig till Österrike och först ut är sprint under fredagen. Följt av jaktstart och stafett lördag och söndag. 

– Det känns bra överlag och det ska bli roligt att tävla. Och jag vill ha lite revansch sedan sist, säger Jesper Nelin. 

LÄS MER: Världscupen i skidskytte – allt du behöver veta expressen

Related posts

lämna en kommentar