Jenny Wennberg: Sabuni sänker sitt parti


Liberalerna är i kris. Det har partiet varit länge, men opinionssiffrorna just nu visar att Liberalerna är ett parti som verkar vara på väg att utplåna sig självt.

Det är kanske inte så konstigt.

Jan Björklund gav Sverige en skola som inte fungerade. De svenska resultaten i Pisa-undersökningarna under åren Jan Björklund styrde skolan blev en väckarklocka för många svenskar. Det nyliberala marknadstänket om valfrihet och skolan som en bransch har tjänat eleverna illa, men tjänat enorma summor till friskolemogulerna och deras aktieägare.

Jan Björklund satt kvar alldeles för länge som partiledare. Så här i efterhand är frågan om han inte kanske borde ha suttit kvar ännu längre. För även om Liberalernas opinionssiffror under Björklund knappast imponerade, var Liberalerna trots allt inte under Björklund ett parti på gränsen till att utplånas.

Efter Jan Björklund meddelade sin avgång påbörjades en öppen process om partiledarposten. Partiets rimligaste kandidat, Erik Ullenhag som ville göra Liberalerna till ett snällare parti, förlorade partiledarstriden mot Nyamko Sabuni. Det är synd, för Liberalerna skulle onekligen behöva hitta tillbaka till den socialliberalism som ger partiet ett existensberättiganden i svensk politik.

Sabuni har vacklat som partiledare. Hon har haft problem med att hålla avstånd till Sverigedemokraterna, trots att partiet gjorde stor poäng av det vid valet. I förhandlingarna om Januariavtalet blev Liberalernas kanske främsta bidrag slopad värnskatt för de rikaste svenskarna, män på Östermalm i Stockholm och Djursholm. En insats som kostade Sverige 6 miljarder i medel som vi nu, i coronakrisen, skulle behöva.

När det var dags att föra samtal om hur skjutningarna och gängvåldet i Sverige skulle stoppas, ja då var Nyamko Sabuni inte med. Hon åkte till Tel Aviv på fest istället. Vilket för övrigt även Ulf Kristersson och Ebba Busch gjorde.

Så gör inte den som faktiskt vill göra människor i Sverige tryggare och stoppa droghandeln och gängen från att terrorisera landet med sina skjutningar och sprängningar.

Så nej. I ljuset av allt detta, och i ljuset av att Sabuni haft betänkliga problem med att faktiskt vaska fram en politisk profil för Liberalerna är det inte särskilt konstigt att Liberalerna är ett parti som inte skulle komma in i riksdagen om det skulle vara val idag.

Men när man är nere på 3 procent som Liberalerna är just nu, då är det faktiskt dags att börja fundera över vad man gjort för fel och åtgärda det.

Och även om det finns en falang inom Liberalerna som anser att partiet borde närma sig det blåbruna blocket, gör Sabuni klokt i att komma ihåg sina väljare.

Väljare som vid det förra valet var mycket tydliga med att man inte ansåg att Liberalerna skulle göra sig beroende av Sverigedemokraterna.

Liberalernas existensberättigande ligger i liberalism.

Inte i att gulla med auktoritära krafter.arbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar