Dryckesexperten tipsar – julens godaste spritdrycker


Jag har valt ut fyra som jag tycker är passande och goda till julens rätter. Plus ett par utsökta, exklusiva destillat att njuta efter julbordets fröjder. Eller kanske ge bort som kluckande julklapp.

Bästa julspriten på bolaget

Herrgårds Julsnaps, 35 %, Finland

Omdöme: Trevlig, kryddig och aromatisk julsnaps med en fet ton och inslag av julkryddor, pomerans och en touch whisky. Passar till det mesta på julbordet. (Betyg: 4)

Pris: 35 cl/149 kr Systembolagsnummer: 10782

O.P. Anderson Petronella Julsnaps, 35 %, Sverige

Omdöme: En något alkoholsvagare, mer sötfruktig och lättillgänglig snaps med tydlig ton av äpple, apelsin och sherry, med stråk av pomerans och kummin. Bra val till skinkan och kryddostarna – men sötman gör att den faktiskt även kan fungera att smutta på till dadlar och fikon. (Betyg: 5/5)

Pris: 35 cl/149 kr Systembolagsnummer: 40596

Aalborg Juleakvavit 2020, 47 %, Danmark

Omdöme: Doften är intensivt eldig med dilltoner och kryddor – aromer som får sin bekräftelse i den generösa, något alkoholhetsiga, citrusfriska, men balanserade, smaken. Serveras väl kyld som snaps. (Betyg: 4,5/5)

Pris: 70 cl/299 kr Systembolagsnummer: 11262

O.P. Anderson Julaquavit, 40 %, Sverige

Omdöme: Riktigt god och användbar julsnaps som fungerar fint till både sillen och det småvarma. Bjuder på en rätt komplex, kryddig smak med inslag av fänkål, lakrits och torkad frukt på arompaletten vars karaktär rundas av med försynta toner av konjak och sherry. Betyg: 4,5/5)

Pris: 50 cl/209 kr Systembolagsnummer: 40071

Michel Bréavoine XO Calvados Pays d’Auge, 42 %, Normandie, Frankrike

Omdöme: Gillar du äppeldestillatet calvados så bör du satsa på denna mycket delikata representant för sprittypen. Exponerar en förförande nyansrikedom och elegans i den utvecklade smaken som bjuder aromer som mogna äpplen, mandel, torkade frukter, choklad, apelsinzest och fatvanij i harmonisk symbios. En utsökt avec och en perfekt julklapp till en vän av högklassig calvados. (Betyg: 5/5)

Pris: 20 cl/199 kr Systembolagsnummer: 2256

Plantation Single Cask Fiji 9 YO – Linie Aquavit Cask, 48,6 %, Fiji

Omdöme: Smakar det så kostar det. Men så får man också en rom utöver det vanliga. Av högsta världsklass. Så inbjudande och delikat att man knappast tror sina smaklökar som uppvaktas med en mycket stor komplex smak av arrak/punsch, kokos, exotiska frukter, fatvanilj, gula russin, röd citrus… En ytterst angenäm smakupplevelse och en exklusiv julgåva till en romälskare. (Betyg: 5/5)

Pris: 70 cl/899 kr Systembolagsnummer: 40430

Sune Liljevallarbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar