Domarbasens svar efter Joel Lundqvists knuff på domaren


Det var i torsdagens möte mellan HV71 och Frölunda som bortalagets kapten Joel Lundqvist, i en situation som uppmärksammats i efterhand, knuffade linjemannen Rickard Nilsson. 

Tilltaget renderade i varken ett mindre straff – två minuter – eller ett match penalty, som regelboken gör gällande vid fysisk kontakt med domare. 

Under fredagsförmiddagen förklarade Thomas Thorsbrink att domarna på isen äger händelsen.

– Man skulle kunna säga så här att vad gäller fysisk eller verbal kontakt mot våra domare ansvarar domarna själva för. Det är deras uppfattning som styr. Det är ingenting som situationsrummet, player safety eller jag lägger oss i, säger Thorsbrink och fortsätter:

– Det ska domarna själva ta på isen, eller i efterhand när de tittat på situationen.

Känslan är att linjedomare Rickard Nilsson inte uppfattar vem som gör vad?

– Så kan det absolut vara. Rickard har ryggen vänt mot och det går så jäkla fort. Han känner att han får en knuff.

Kan han inte agera i efterhand tillsammans med domarkollegorna?

– Jo. Alla inblandade kan titta i efterhand. Vi gillar generellt sätt inte när man ska behöva ta saker i efterhand, utan vill ha det på isen, men då har de väl vägt in alla saker. Deras upplevelse är viktig. Vi ser bara en kameravinkel. I de här fallen är det domarnas uppfattning som avgör.

Hur tänker du som domarbas när du ser detta?

– För mig är ett oerhört viktigt att domarnas integritet upprätthålls. Men som jag sa, så är domarnas egen uppfattning av situationen det som avgör och det är ingenting som vi utanför lägger oss i. Då har de gjort bedömningen att inte gå vidare.

Regel 40 i regelboken.

Foto: Svenska ishockeyförbundet / Svenska ishockeyförbundet

Kan bli anmäld i efterhand

Under förra säsongen uppstod en liknande situation då Linköpings Sam Lofquist knuffade en domare. Backen stängdes då av i fem matcher. 

I dagsläget har Lundqvist inte blivit anmäld till disciplinnämnden, men det finns incidenter som gått vidare i ett senare skede. 

Som när Marcus Högström slog Dennis Everberg i en match på Hovet förra året.

För cirka ett år sedan valde ni, trots att ingenting hände på morgon eller förmiddag att ändå straffa Marcus Högström för hans slag mot Dennis Everberg. Kan detta ske här också?

– Man ska aldrig säga aldrig. Men då är det domarna själva som får skicka in en anmälan. Domarna har chansen att skicka in en anmälan även nu, men de har haft den chansen hela tiden, även direkt efter match, men har inte valt att göra det.

LÄS MER: Lundqvist: ”Har haft domarna emot mig”expressen

Related posts

lämna en kommentar