Ari Skulason om Erik Hamrén, Lars Lagerbäck och tiden i Belgien


Efter drygt fem år och 149 matcher för Gif Sundsvall skrev Ari Skúlason på för danska Odense 2013. Där hann det bli 89 matcher innan han flyttade till Belgien och KSC Lokeren. Efter att ha varit i Belgien i drygt fyra år, nu i Oostende, blickar den 33-årige förre Häcken och Sundsvallsspelare mot Skandinavien igen.

– Det har varit en fin tid här nere. Jag har inte spelat så mycket på slutet, men det var skönt att få 90 minuter senast och att vi vann, säger Skúlason. 

Berätta om tiden i Belgien?

– Ja, det har som sagt varit en fin tid här nere och vi har trivts väldigt bra. Lokeren var en fin klubb och jag hade en bra roll. Man har lärt sig mycket både på och utanför planen. Det är ju lite annorlunda här i Belgien. Det är en helt annan mentalitet än i Skandinavien och det är inte många som klarar av det. 

– Det är inte så mycket lagtänk här nere och man umgås inte direkt med lagkamraterna. Men kommer till träningen, gör sitt jobb och sedan åker man hem. 

– Det är helt annat än i Sverige där mycket handlar om gemenskap och laget. Så är det inte här direkt. 

Om du skulle sammanfatta tiden i Belgien?

– Mycket bra. Det enda dåliga var väl att vi åkte ut med Lokeren och sex månader senare gick klubben i konkurs. Många av mina tidigare lagkamrater drabbades och fick inga löner. Mitt kontrakt gick ut så jag lämnade klubben då och jag drabbades inte ekonomiskt så. Men sedan såldes klubben och nya ägare tog över. 

Ari Skulason öppnar för allsvenskan 

Ditt kontrakt med Osteende går ut i sommar, hur tänker du kring framtiden?

– Jag spelade 90 minuter senast men innan dess har jag suttit rätt mycket på bänken. Jag är 33 år och det är inte optimalt. Det kanske är dags att röra på sig nu, vi får se vad som händer här i vinter. 

Är du öppen för allsvenskan?

– Ja, jag är öppen för det mesta just nu. Vi tittar väl på att flytta tillbaka till Skandinavien. Danmark, Norge eller Sverige hade passat bra.  Vi får se hur det ser ut. 

Har du kontakt med några svenska klubbar?

– Det har varit lite kontakt med Sundsvall, jag har ju kvar ett par vänner där. Men annars har det inte varit så mycket. Vi får se vilka möjligheter som finns. 

Ni missade EM-slutspelet i sommar efter att ha tappat 1-0 till 1-2 i slutminuterna mot Ungern i avgörande matchen. Hur ser du på den matchen?

– Vi hade otur och släppte in två skitmål. Det är nog det värsta jag upplevt i karriären hittills. Det hade varit stort att få uppleva ytterligare ett mästerskap med Island. 

Skulason försvarar Erik Hamrén 

Vad tänker du kring att Erik Hamrén lämnade?

– Jag tycker han var en bra tränare och en väldigt fin människa. Men han fick alldeles för mycket skit och alldeles för mycket kritik. Han förtjänade inte det. 

– Grejen var att innan han kom hade vi alla spelare friska, inga skador och allt flöt på. När han kom hade vi otur och flera nyckelspelare som Gylfi Sigurdsson bland annat var skadade och Hamrén kunde inte använda de spelare han ville använda. 

– Så därför fick han för mycket kritik. Jag tyckte synd om honom. 

Och nu när Lars Lagerbäck är ledig ryktats det om att ni vill ha tillbaka honom?

– Jag skulle gärna se att Lars kom tillbaka till Island. Det var han som startade allt med Island och den fina utvecklingen som vi haft de senaste åren, det är mycket hans förtjänst.

Vad tycker du om honom som förbundskapten?

– Jäkligt lugn, han har sina idéer klara för sig hur han vill spela. Det är kanske inte alltid den vackraste fotbollen men det är väldigt effektiv och ger resultat. 

LÄS MER: Lagerbäck sparkas: ”Det är alltid tråkigt”
LÄS MER: ”Aldrig upplevt att spelare gått över gränsen så här”
LÄS MER: Efter EM-missen – Hamrén avgårexpressen

Related posts

lämna en kommentar