Frågan är inte om utan när


Det var uppdukat för en toppmatch när Luleå tog emot Rögle igår. Efter 60 minuters skånsk uppvisning lämnar jag Luleå med känslan att Rögle är laget att slå medan Luleå inte står att känna igen.

Luleås verbale lagkapten Erik Gustafsson var inte nådig i sin kritik och frustration när han efter de första två perioderna sammanfattade Luleås spel med att ”Vi ser ut som ett knattegäng”. Det efter att Rögle kört över Luleå och lekande lätt ledde med 4-0.
Jag kan faktiskt inte minnas sist jag såg Luleå så chanslösa på hemmaplan.
Gårdagens förlust var oroväckande med tanke på att Luleå förlorat rätt klart mot Frölunda ett par gånger om och även mot Växjö som just nu, tillsammans med Örebro och Rögle, får ses som de bästa lagen i serien.
Att lägstanivån är så låg borde oroa och också det faktum att man pendlar så i sina prestationer. För bara en vecka sedan såg jag Luleå köra över Skellefteå och stå för säsongens bästa match.

Sett till säsongsinledningen är Rögle mycket av det som Luleå var i fjol i form av att du alltid vet vad du får i arbetsinsats och jämnhet i match efter match. Dock med en väsentlig och stor skillnad.
Rögle har en spets och individuell utveckling på många spelare att jag redan nu tror att det här laget är redo att vinna guld.
Den förändringen som Rögle gjort på kort tid är anmärkningsvärd och minst sagt imponerande.

Den 19e november 2017, efter nio raka förluster, meddelande Rögles dåvarande klubbdirektören Marcus Thuresson att han rekryterat Cam Abbott som ny huvudtränare för Rögle.
Abbott hade endast ett par säsonger bakom sig som tränare för Växjös J20 och utan erfarenhet från att leda ett lag högre än så.
Även om vitsorden var goda var det en vågad rekrytering som visserligen andades nystart men som också hade kunnat gå helt åt skogen.
Det var knappast friktionsfritt inledningsvis. Cam Abbott och hans tvillingbror Chris, som tidigare tagit över som sportchef, ska ha förvånats över den nöjdhet som fanns i föreningen med att bara få spela i SHL och att det därför krävdes en stor förändring sett till kravställning. Det gjorde att man också stötte sig med rätt många spelare och indikationerna jag fick var att Cam och Chris kanske gick lite väl hårt fram och ibland behövdes kylas ner av klubbdirektören Marcus Thuresson.
Dock insåg många av spelarna snabbt att bröderna Abbotts engagemang och proffsiga inställning var från hjärtat och, även om det tog ett tag, så infann sig en respekt för deras driv att förändra en kultur där man var nöjd att bara spela i SHL.

Ser jag på hur laget stadigt utvecklas både individuellt och sett till spelsätt är jag mer och mer övertygad om att det mer handlar om en tidsfråga innan Rögle vinner guld.
Numera pratar agenter och spelare om att Rögle är ett bra ställe att utvecklas på och att miljön som skapats nere i Ängelholm är ett ställe man kan ta nästa steg i. Tidigare var Rögle ett lag som få spelare ville till för att studsa vidare till tex NHL medan man idag är uppe med Frölunda och konkurrerar om spelare som söker bästa miljö att utvecklas i.

Rent spelmässigt har Rögle flera dimensioner i sitt spel som gör att dem kan vinna matcher på olika sätt.
Igår mot Luleå stängde man mittzon på ett effektivt sätt. När man väl vann pucken, ofta högt upp i banan, så visade man prov på individuell skicklighet i passningsspelet som gjorde att Luleå fick jaga puck, täcka stora ytor för att försöka sätta press som tillslut ledde till att man öppna upp sig.
Rögles spel igår var en blandning av det bästa från Luleå och och det bästa från Växjö sett till Luleås presspel och Växjös förmåga att stänga mittzon.
Individuellt går det att lyfta fram många spelare men det som jag slås av är backsidan.
Se på spelare som Erland Lesund, Samuel Jonsson och Lucas Ekestål Jonsson.
Inför säsongen tror jag inte speciellt många andra lag och sportchefer hade stått med öppna armar och tagit emot trion.
Sett till vad Lesund, Jonsson och Ekestål Jonsson presterar nu går det därför inte att förbise det jobb som backtränaren Cory Murphy lagt ned för att hjälpa spelarna att ta nästa steg.
I mångt och mycket handlar det om hårt jobb och en passion för det man gör. Det har Murphy och i kombination med hans tidigare karriär som gamla storback och hans ödmjukhet har han vunnit spelarnas respekt. Spelare jag pratat med, både i år och tidigare år, vittnar om att Murphys passion för sina backar sträcker sig långt bortom prestationerna på isen. Han är ett bollplank för spelarna i alltifrån kost och hur spelarna mår till att alltid ta sig tid och lyssna, komma med feedback och alltid vara tillgänglig och lyhörd.
Betydelsen av Cory Murphy ska inte underskattas och hans ande vilar över backspelet där puckkontroll och passningsspel är nycklar till Rögles succé.
Det gör att Rögle i regel är det spelförande laget och också det lag som ofta driver upp tempot i matcherna. De skapar också förutsättningar för många av lagets intensiva- och individuellt skickliga forwards att vara kreativa i spelet med puck.

Frågan är inte om utan när Rögle vinner SM-guld.
Så bra är skåningarna just nu och så attraktiva är man som förening för att fortsatt locka duktiga och talangfulla spelare till sig.
Det hade aldrig varit möjligt utan bröderna Chris- och Cam Abbott och tidigare klubbdirektören Marcus Thuressons mod.

Foto: Daniel Eriksson / BILDBYRÅN

Tack för att ni tog er tid

Sannyexpressen

Related posts

lämna en kommentar