Erik Berglöf om tuffa tiden: ”Det var fruktansvärt”


Samma år som Erik Berglöf tog ut sin proffslicens upplevde han en av karriärens svåraste stunder. 

Året var 1982 och stoet Brilana hade vunnit ett kvällslopp på Örebrotravet när en dopingpolis några veckor senare knackade på dörren. Beskedet: Din häst är dopad. 

– Då hade vi köpt gården och skulle satsa. Så åkte vi till Örebro en kväll. Hon stod väl i 1.30 eller något och vann. Sedan några veckor efter står det en dopingpolis här och säger att hästen varit dopad. Skulle jag varit så jäkla dum i huvudet att jag åker till Örebro för 5 000 kronor och dopar hästen?!, berättar Erik Berglöf i Hall of Fame-podden.  

Anlitade Henning Sjöström: ”Tog målet direkt” 

Lösningen: Berglöf anlitade den välkände, och numera avlidne, advokaten Henning Sjöström. 

– Jag blev fullständigt chockad. Jag har utbildning, så dum kan jag inte vara. Jag sa till farsan: Antingen slutar vi eller så fixar vi en jäkligt bra advokat. För jag är oskyldig. Då ringer jag till Henning Sjöström, sa farsan. 

Några veckor senare ringde Sjöström upp, med positiva besked. 

– Han tog målet direkt och sedan tog det några veckor innan han ringde och sa: Det är klart. Du kommer bli frikänd. Då hade han tagit fram uppgifter med alla dopingprov och då står det alltså längst ner till höger på dopingpapperet: To dirty to examine. Jag trodde de kunde engelska på förbundet… 

”Som att gå igenom skärselden” 

Henning Sjöström frågade sedan Erik Berglöf hur mycket de skulle stämma förbundet på. Ingenting, blev svaret. 

– Inte ett öre, sa jag. Vi ska visa dem på banan. Sedan vann jag stochampionatet med hästen och grät rätt länge. Det är inte konstigt att jag har sympati med Daniel Redén. Jag vet hur han känner. Det var en fruktansvärd tid. Det är som att gå igenom skärselden. Man blir stärkt av en sådan sak, säger Berglöf. expressen

Related posts

lämna en kommentar