Regionens satsning ska lyfta lågavlönade – möts av kritik: “Viktigare med lönespridning”


Den politiska majoriteten (S-C-V-MP) i Region Gävleborg gick nyligen ut och meddelade att den ska avsätta 50 miljoner kronor i en extra lönesatsning. Avsikten är att under nästa år höja lönerna för vissa grupper inom sjukvården mer än vad de centrala avtalen ger.

Det handlar om en rättvisesatsning riktad mot de lågavlönade, enligt regionrådet Jan Lahenkorva, S, ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

– Det är i första hand undersköterskor och vissa grupper av sjuksköterskor vi har i åtanke, säger han.

Enligt Lahenkorva har dessa grupper halkat efter i löneutvecklingen på senare år. Vanliga procentuella lönepåslag missgynnar dem med lägre lön, menar han.

– Vi ser dessutom att vissa av de här grupperna ligger lönemässigt lägre hos oss än de gör i kommunerna i länet och i vissa omgivande regioner, säger han.

Exakt vilka som ska få del av lönesatsningen och mycket den kan ge den enskilde vet inte Jan Lahenkorva i dag. De detaljerna blir föremål för förhandlingar mellan parterna under nästa år.

Satsningen är tänkt att finansieras inom den budgetram som hälso- och sjukvårdsnämnden fått för nästa år. Förhoppningen är att kostnaderna för hyrpersonal i sjukvården ska kunna sänkas så mycket att pengar kan frigöras till de extra löneökningarna.

Detta ställer sig oppositionen skeptisk till. De menar att majoritetspartiernas satsning i själva verket är helt ofinansierad.

– Det finns inga pengar till detta i hälso- och sjukvårdsnämnden. Den går ju redan med kraftigt underskott. Man kan inte använda underskott till att finansiera satsningar, säger regionrådet Patrik Stenvard, Moderaterna.

Hade oppositionens (M, SVG, KD, L) budgetalternativ för 2021 antagits hade läget varit ett annat, hävdar han. Då hade det funnits 100 miljoner kronor öronmärkta för personalsatsningar.

Att göra en låglönesatsning kan låta bra, menar Stenvard.

– Men det här motverkar ju samtidigt den strävan vi haft inom regionen under flera år att öka lönespridningen. Vi vill att det ska vara möjligt att göra lönekarriär. Den som jobbat länge och har lång erfarenhet måste premieras och få en lön som tydligt skiljer sig från den som är nyanställd, säger Patrik Stenvard.

Det har från flera håll, bland annat intensivvårdspersonal vid Gävle sjukhus, efterlysts en ekonomisk kompensation till dem som arbetat med covid-19-vård.

Läs mer: Vårdpersonal kräver extra ersättning för covidvård: “Vet inte hur vårt schema ser ut nästa vecka”

Vid onsdagens sammanträde i regionstyrelsen förde Hans Backman, Liberalernas regionråd, frågan på tal och krävde ett beslut om att en sådan covid-19-kompensation skulle betalas ut. Styrelsens majoritet bestämde att frågan skulle föras vidare till styrelsens personalutskott för vidare handläggning. Backman var inte helt nöjd med det.

– Jag är orolig för att det blir en långbänk av detta, att inget konkret händer. Jag väckte den här frågan redan i maj. Det har funnits gott om tid att utforma en bra modell för ersättning. Andra regioner har lyckats, varför inte Gävleborg? säger Hans Backman.

FAKTA/Så mycket tjänar en undersköterska

Region Gävleborg: 25 562 kronor/månad

Genomsnitt alla regioner: 26 516 kronor/månad

Gävle kommun: 27 892 kronor/månad

Sandviken: 26 027 kronor/månad

Hofors: 25 534 kronor/månad

Ockelbo: 25 322 kronor/månad

Bollnäs: 25 700 kronor/månad

Söderhamn: 25 727 kronor/månad

Ovanåker: 26 630 kronor/månad

Hudiksvall: 25 758 kronor/månad

Ljusdal: 25 615 kronor/månad

Nordanstig: 25 843 kronor/månad

Siffrorna anger genomsnittslön.

Källa: Kommunalarbetarenarbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar