Ge anställda ledigt för att jobba i covidvården


Spridningen av covid-19 fortsätter att öka i länet. Nya rekord i antal sjukhusvårdade patienter noteras varje dag . Under tisdagen låg 81 patienter inlagda.

Personalsituationen blir alltmer ansträngd både vid sjukhusen och inom äldreomsorgen, delvis beroende på att många av de anställda själva är sjuka och frånvarande.

Regionen gick nyligen ut och efterlyste personer ur allmänheten som kunde rycka in och hjälpa till under den här kritiska perioden. Det handlade framförallt om undersköterskor och sjuksköterskor som kan arbeta med covid-19-patienter och biomedicinska analytiker med erfarenhet av arbete med PCR-teknik.

Nu går landshövding Per Bill ut för att understryka allvaret i situationen. Vid ett möte med länets företagare nyligen uttryckte han hur viktigt det är att alla som kan nu måste vara beredda att hjälpa till så att att vården i det här pressade läget kan upprätthållas.

– Det finns hos företag och statliga myndigheter anställda som besitter den bristkompetens som vården ropar efter. Jag vill att man gör det möjligt för dessa personer att nu hoppa in och hjälpa till i vård och omsorg, säger han.

Per Bill menar att företagen helt enkelt får ge de anställda tjänstledigt så att de tillfälligt kan byta jobb.

– Man måste i det här läget ta till lite okonventionella metoder, säger Per Bill.

Han framhåller att man gick ut med en liknande uppmaning i våras och att den gav bra resultat. Nu är situationen minst lika allvarlig.

– Julen är ju väldigt dåligt tajmad i år, den kommer mitt i ett läge när den här andra pandemivågen sveper fram som värst. Det är oroande.

Hur har responsen blivit på din uppmaning?

– Väldigt positiv. Företagarna vill verkligen hjälpa med till att leta fram personal som kan gå in och jobba i vården.

Region Gävleborg har uttryckt att de behöver 20-30 personer som kan börja jobba hos dem direkt. Hittills har drygt 60 ansökningar kommit in från personer som är intresserade.arbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar