Hallå debutant! Gustav Eriksson skrev den akutaktuella boken om viruset


Vem är du?

– Jag är väl en småbarnspappa som försöker få tid med skapande. I grunden är jag arbetsterapeut, nu är jag anställd som synpedagog av Region Gävleborg. Bor med fru och barn i villa i Andersberg.

Hur länge har du skrivit?

– Jag har alltid varit intresserad av det. Min första bok skrev jag i tonåren, men den spolade jag när jag förstod att den bara var en blandning av Matrix, Harry Potter och Sagan om ringen. “De bevingade” började jag på för kanske sju år sedan. Jag är intresserad av att fånga karaktärer, och leva mig in i dem. Om jag till exempel går jag förbi en mystisk skog väcks en historia. Ännu mer spännande är det om man då har en karaktär man kan sätta i den miljön och spinna vidare.

Läs AB kulturs recension här: Ny dystopi från Gävle, om virus, handsprit och våld: “ambitiöst romanbygge i svår genre”

Varför denna historia?

Jag har alltid gillat dystopiska historier. Det är intressant hur det bildas sociala världar och nya hierarkier när människor är instängda. Huvudkaraktären Danny började jag skriva för att få bort mina egna känslor kring en ätstörning jag hade.

Behövs det ytterligare en framtidsdystopi?

– Ja det tycker jag. Man får försöka hitta lite olika synsätt. Många dystopier fokuserar på det som är utanför samhället, om det är zombiesar eller olika muterade varelser. Jag försöker fokusera på människorna innanför. Det är intressant att följa sargade karaktärer och se hur de växer. Det kan hända mycket i en trasig miljö, en ruin kan vara vackrare än en solnedgång. Det skapar mer nyfikenhet i alla fall.

Kan man vara författare och heta Gustav Eriksson nu för tiden?

– Ja vet du, det tänkte jag också på faktiskt. Det är kanske ett ganska vanligt namn. Det kan ju sticka ut för att det är så vanligt.

– Jag vet inte vad jag skulle ta för pseudonym. Gustav Eriksson låter tryggt tycker jag.

Sen då?

– Just nu så försöker jag få in boken hos bokhandlare. Jag ska bli intervjuad på biblioteket i Gävle 16 februari. Sen vill jag gärna skriva en bok till, och gärna att ett förlag nappar på den.

Läs AB kulturs recension här: Ny dystopi från Gävle, om virus, handsprit och våld: “ambitiöst romanbygge i svår genre”arbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar