Nytt coronarekord på sjukhusen – flest patienter hittills: “Vi ser ingen avmattning”


Coronasmittspridningen fortsätter att tillta i Gävleborgs län. Alla de råd, restriktioner och uppmaningar som utfärdats tycks inte bita på de uppåtgående kurvorna.

Antalet nya bekräftade fall är nu uppe i 1400 per vecka. Det är nästan tre gånger så många som för bara en månad sedan. Då ska man också komma ihåg att det verkliga antalet sjuka är betydligt större eftersom långtifrån alla med symtom provtas.

Antalet sjukhusinläggningar har ökat lavinartat den senaste tiden. Enligt en sammanställning som gjordes vid lunchtid på måndagen låg 75 covid-19-sjuka inlagda för vård på länets tre sjukhus. Det är rekord för pandemin.

– Ja, det är högre än det varit någon gång tidigare. Glädjande nog är andelen patienter som behöver intensivvård inte lika hög som i våras. De allra flesta vårdas på vanliga vårdavdelningar, säger Johan Kaarme.

Så här fördelas covid-19-patienterna just nu:

Gävle sjukhus: 37

Hudiksvall: 26

Bollnäs sjukhus: 12

Av dessa patienter är sex placerade på intensiven i Gävle och tre på intensiven i Hudiksvall.

En förklaring till det ökade trycket den senaste tiden är den omfattande smittspridning som skett i norra Hälsingland. Regionen hade planerat att covidvården under hösten skulle koncentreras till Gävle och Hudiksvalls sjukhus. Men nu måste även Bollnäs sjukhus användas för detta ändamål.

Hur klarar sjukvården den här anstormningen?

– Det är en väldigt pressad situation förstås, särskilt med tanke på att vi just nu också har en stor sjukfrånvaro hos vår personal. Vi får ta in extra personal. Det är både sådana som redan jobbar hos oss men i andra förvaltningar och externa personer med sjukvårdsbakgrund som hörsammat vår uppmaning att komma till oss och hjälpa till.

Flera områden i Sverige har börjat märka en avmattning i pandemin. Kan du se några sådana tecken i Gävleborg?

– Nej, tyvärr , kurvan fortsätter uppåt här, vi ser ingen tendens till utplaning än, säger Johan Kaarme.arbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar