Nära att bli påkörd av truck på Sandvik – “Väldigt allvarligt”


Det var den 27 november som en anställd på Sandvik Mining and Rock Technology var nära att bli påkörd av en kollega på SMT, enligt anmälan till Arbetsmiljöverket.

LÄS OCKSÅ: Trots Sandviks storsatsning på säkerhetsarbetet – fler olyckor i Sverige

Den anställde kom gående på vägen vid en av de uppställningsområden där SMT hämtar och lämnar rör. Då kom en sidolastare plötsligt åkande “från ingenstans”, enligt anmälan.

Föraren ska ha tittat rakt fram utan att se sig omkring, enligt den gående. Hen har uppgett i anmälan att sidolastaren kom ut med väldigt hög fart, och att hen upplevde att det inte fanns någonstans att ta vägen för att komma undan när trucken kom mellan ställagen ut på vägen.

– Vi ser såklart väldigt allvarligt på det inträffade. Vi kommer att genomföra en utredning med de berörda för att förstå orsaken – och också för att kunna göra ytterligare säkerhetsförbättrande åtgärder, säger Ulrika Porath, pressansvarig på SMT.

LÄS OCKSÅ: Kjella klämdes fast mot en lastpall – nu får Sandvik böta 200 000

Inne på området råder särskilda trafikregler, eftersom det är många slags fordon som ska samsas om utrymmet. Det finns både yrkestrafik som kommer utifrån, persontrafik, interna lastfordon, gående och cyklister till exempel. Dessutom innebär industrimiljön i sig att det är en mer komplex miljö än ute i trafiken.

– Det är en blandning av vägar, utomhuslager och byggnader som innebär skymda hörn och trånga passager, säger Ulrika Porath.

Därför är den generella hastighetsgränsen inne på området 30 kilometer i timmen och försiktighetsprincipen är grundregel.

– Alla trafikanter har skyldighet att ta det försiktigt i alla lägen. Det är ett förhållningssätt som bygger på hänsyn, försiktighet och samsyn.

Finns det tekniska säkerhetssystem i sidolastaren?

– Den kan inte köra snabbare än 27 kilometer i timmen, det är maxfart. Det finns ingen ytterligare teknik som begränsar farten, säger Ulrika Porath.

Nu ska Sandvik göra en MTO-undersökning. Där tittar de på vad felet beror på: människan, tekniken eller organisationen – de rutiner och krav som finns för olika arbetsuppgifter och situationer.

– Det gör vi för att täppa till de gap man upptäcker och undvika att något liknande kan hända framöver, säger Ulrika Porath.arbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar