Många anmäler corona som arbetsskada – men mörkertalet kan vara stort: “Situationen är jätteallvarlig”


Läs mer: De har hårdast drabbade yrket – smittades på jobbet: “Varnade för att vi skulle bli sjuka och det blev vi ju”

Sedan coronapandemin startade har Arbetsmiljöverket och Försäkringskassan fått in nästan 8 000 anmälningar om anställda som smittats på sina jobb runt om i Sverige.

268 av fallen rör arbetsplatser i Gävleborg – och det handlar nästan uteslutande om vård- och omsorgspersonal.

De tre yrkesgrupperna undersköterskor, hemvårdsbiträden/personliga assistenter och sjuksköterskor står tillsammans för en överväldigande majoritet av anmälningarna i länet.

– Situationen är jätteallvarlig. Våra medlemmar står i fronten i den här pandemin med sin hälsa som insats, säger Anna Bergström, ordförande för Vårdförbundet Gävleborg.

Lista: De smittas oftast av corona på arbetsplatsen – yrke för yrke

Vårdförbundet är det fackförbund som organiserar sjuksköterskor, barnmorskor, röntgensjuksköterskor och biomedicinska analytiker.

– Våra medlemmar har legitimerade yrken som inte kan ersättas så lätt. Det står helt enkelt inga timvikarier redo att hoppa in när de blir sjuka. Det blir i stället den befintliga personalen som får ersätta genom att jobba övertid, säger Anna Bergström.

Fram till den 30 november hade sammanlagt 49 sjuksköterskor och 4 barnmorskor i Gävleborg anmält covid-19 som arbetssjukdom. Anna Bergström tror att det verkliga antal som drabbats är mycket större bland hennes medlemmar.

– Det allvarligaste här är egentligen att det är så få anmälningar jämfört med hur många som varit sjuka. Jag tror att det är en kraftig underrapportering, säger hon.

Om en anställd smittas av coronaviruset i sitt jobb är det egentligen arbetsgivarens skyldighet att anmäla det som arbetsskada.

Men det är inte alltid det görs.

Vårdförbundet uppmanar därför alla sina medlemmar som fått covid-19 att själva anmäla det som arbetsskada.

Tillsammans med Offentliganställdas förhandlingsråd kräver förbundet även att de som smittats på jobbet ska få arbetsskadeersättning – vilket skulle innebära högre ekonomisk ersättning än sjukpenning.

Läs också: Sköterskor drabbade av smitta – Hudiksvalls sjukhus efterlyser vikarier: “All hjälp är värdefull”

I dag kan vårdpersonal och andra riskyrken som smittats i sitt yrkesutövande bara få arbetsskadeersättning om deras arbetsförmåga fortfarande är nedsatt efter 180 dagar.

Vårdförbundet vill tillfälligt ändra det så att de smittade får arbetsskadeersättning från första sjukdagen, så länge pandemin pågår. Men arbetsgivarorganisationen SKR, Sveriges kommuner och regioner, motsätter sig det.

– Nu måste trygghetssystemen fungera så att de som riskerat sina liv för att rädda andra får skälig kompensation och de som blivit sjuka av covid-19 på jobbet får bättre ersättning än vid vanlig sjukskrivning, säger Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro i ett pressmeddelande.arbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar