Lösning på väg för att resenärer kan kompenseras


Replik på “Hade Solresor haft svenska ägare hade resenärerna inte fått pengarna tillbaka – nu måste regeringen agera!”

I en debattartikel för en tid sedan frågade Lars Beckman (M) och Josefin Malmqvist (M) mig hur vi ska förbättra för konsumenter som köpt en resa av resebyråer, men inte fått tillbaka pengarna då resan inte kunnat genomföras på grund av pandemin.

Mitt svar har dröjt, helt enkelt därför att frågan har behandlats av regeringen. Med den vetskapen ville jag avvakta med ett svar så jag kunde ge ett tydligt sådant.

Om en paketresa ställs in har resenären enligt gällande lagstiftning rätt att få pengarna tillbaka inom 14 dagar. Resenären kan även avboka avgiftsfritt och har rätt att få pengarna tillbaka om paketresan väsentligen påverkas av oundvikliga och extraordinära omständigheter.

Pandemin har inneburit att paketresearrangörer ska betala tillbaka stora summor under kort tid, oavsett om de fått tillbaka motsvarande medel från sina underleverantörer, till exempel från hotell och flygbolag. Fortfarande har arrangörer av paketresor skulder till resenärer för resor som inte blivit av.

Därför föreslår regeringen nu ett statligt lån till arrangörer av paketresor med syfte att dessa arrangörer ska kunna betala tillbaka återstående skulder till resenärer. Förslaget bygger på en överenskommelse mellan regeringspartierna, Centerpartiet och Liberalerna.

Lånet ska användas för återbetalning till resenärer för paketresor som ställts in eller avbokats och skulle ha påbörjats mellan den 1 mars i år och den 31 januari nästa år. Resan ska ha bokats före den 31 oktober i år. Avsikten är att lånen ska kunna betalas ut under våren nästa år.

Det gör att företagen kan återbetala sina kunder för utebliven resa. Konsumenterna får pengarna tillbaka för att efter pandemin ha möjlighet att, om de så önskar, boka en ny efterlängtad resa.

På det viset tar regeringen ett ansvar för att kompensera konsumenterna.

Elin Lundgren (S), riksdagsledamot i civilutskottetarbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar