De stora städerna är förödande för pandemin


Skulle de flesta bo på landsbygden hade vi inte dessa höga tal som vi har idag. Om vi jämför oss med våra grannar i Norden har de mer utpräglad landsbygd, mindre städer och ungefär hälften av antal invånare per land än vi som bor i Sverige. De smittar helt enkelt färre personer.

De stora städerna är förödande för pandemin. Se bara på USA. Dock avviker Danmark eftersom landet är litet till ytan om man bortser från Grönland, men  kommer tillnärmelsevis inte upp på Sveriges nivåer.

För samhällsutvecklare måste pandemin vara en viktig väckarklocka. De stora kontoren i svindyra lägen kommer på sikt att vara ett minne blott. Enormt många fler kommer att jobba hemifrån i framtiden. Tåg, bussar, spårvagnar, T-bana är oerhört farliga smittohärdar som folk måste undvika men tvingas utnyttja för att komma till och från jobben. På sikt kanske skiftarbeten ökar bara för att släta ut köerna som uppstår morgon och kväll.

En renässans för privata bilar kommer som ett brev på posten efter detta, sedan får miljösnubbarna säga vad de vill, för då smittar man ju ingen och undviker att själv bli smittad. Vinnarna blir biltillverkarna.

Copernicusarbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar