Karin Frick om märkliga bilderna i Dplay i allsvenskan 2020


De allsvenska fotbollssändningarna bytte skepnad inför säsongen 2020. C More byttes efter många år ut mot Dplay och programledarna Lasse Granqvist och Anna Brolin ersattes av Tommy Åström och Karin Frick.

Frick åker ner till Kalmar under lördagen för att på söndag programleda den sista rafflande omgången i allsvenskan där Kalmar jagar nytt kontrakt och Häcken kan säkra en plats i Europa League.

– Det som är kul är att det verkligen lever in i det sista. Det blev ingen spännande guldstrid men det har varit spännande i andra änden av tabellen. Det har varit kul, säger Karin Frick.

Antingen Kalmar eller Falkenberg kommer åka ut. Hur resonerar ni när ni bestämmer var studion ska vara?

– Anledningen till att vi valde att ha huvudstudion i Kalmar är att det gäller något för båda lagen. Det känns som att den matchen är hetast men sedan är vi på plats på alla andra arenor också även om vi valde att ha studion där.

Karin Frick om allsvenska sändningarna

Det kan bli en iskall avslutning på säsongen. På Instagram har Karin Frick flera gånger uppmärksammat hur mycket kläder som krävs under en kylig studiosändning.

– Jag är världens mest frusna människa. Även om det är dåligt för klimatet får man väl säga att det är skönt att vi varit förskonade temperaturmässigt. Men det blir ändå det här kalla och råa när man står ute. Vi står där en timme innan vi kör i gång och testar ljud och repar.

– Det är dubbla underställ, yllestrumpor och dunjackor och sånt. Och så får man göra lite squats under matcherna.

Ytterligare ett kyligt inslag under säsongen har kommit från vattenspridarna på arenorna. 

– Det är alltid jobbigt när allt blir blött men det var lite trevligare på sommarsidan av året än det har varit på slutet. Vi har fått några duschar, jag och (Alexander) Axén. Vi får många frågor om varför vi väljer att stå där när vattenspridarna är där, vi vet ju att de måste vattna planen. Men det är för att vi vill ha närhet till planen.

Hur mycket har pandemin påverkat sändningarna?

– Det är klart att det har påverkat jättemycket. Att inte publiken är där blir enormt påtagligt även om allting blir en normalitet efter ett tag. När vi är på matcher som gäller mycket tänker man ”herregud, det brukar vara fullsatt här inne”. Det blir väldigt svårt att ta in det nu. Det är klart att man saknar publiken så himla, himla mycket.

”Han är ett unikum”

Karin Frick trivs bra med teamet som sköter sändningarna och hon är nöjd med året trots de ofrivilliga ducharna, trots brännskadan på den 200-gradiga locktången inför en sändning och trots att hon själv egentligen ”aldrig är nöjd”. 

– Jag är en sån som alltid tycker att det kan bli bättre. Men utifrån förutsättningarna har det känts som en bra säsong och framför allt har vi har vi haft väldigt roligt. Jag hoppas att vi har kunnat förmedla det. 

– Jag har fått otroligt mycket positiva kommentarer. Jag är helt överväldigad över hur många som hör av sig med sina ord och hyllningar. Mycket mer än jag kunde drömma om.

Dplay har fått kritik för tekniska problem under sändningarna. Hur är det att vara ansiktet utåt då?

– Det är klart att det är tråkigt när det blir så. Men vi i rutan kan inte ta ansvar för den delen även om det lätt blir att vi som syns får ta det. Vi valde att bara fokusera på det vi ska göra och innehållet. Sedan kan man inte göra mer utifrån vårt perspektiv.

Som expert i studion har hon oftast Alexander Axén vid sin sida.

– Han är ett unikum. Han är jäkligt rolig att hänga med och jag tycker verkligen vi har hittat en bra kemi i studion där vi lärt känna varandra och vad som funkar, säger Frick och fortsätter:

– Det blir mycket snack om hans tid i Gais som tränare, många storys. Han är otroligt rolig. Jag har inte tröttnat i alla fall, sedan kanske han har tröttnat på mig. Det vet jag inte. 

Man kan lyssna på honom länge?

– Ja, och om det blir för länge får man väl logga ut. Och skulle han komma in på något han har dragit upp två eller tre gånger tidigare får man säga till honom. 

LÄS MER: Här får tv-profilerna en oväntad dusch
LÄS MER: ”Det var en drömroll – blir inte större än så”
LÄS MER: ”Starkaste rättigheten inom fotbolls-Sverige”expressen

Related posts

lämna en kommentar