Intresset för bocken sjunker kraftigt – och vi vet varför


Kurvan ni ser i bilderna är dock inte Gävlebockens EKG utan statistik från Google över intresset och nyfikenheten på Gävlebocken. Kurvan visar hur många som sökt på “Gävlebocken” mellan 2010 till idag. Intresset för bocken har förstås tydliga toppar under december varje år.

Sedan 2010 ser man att intresset i regel växer för varje år fram till att det “peakar” 2017. Nu sjunker det istället ganska kraftigt. Förra året var Google-nyfikenheten på Gävlebocken nere på 2013 års nivå.

Jag skulle säga att det är en alarmerande uppgift för Gävle kommun som förstås vill att bocken bara ska bli mer och mer populär för varje år som går. Tillsammans med Brynäs IF är Gävlebocken utan tvivel det starkaste kortet i rockärmen som kommunen har när det gäller att sprida Gävlegospeln över landet.

Så vad kan man utläsa av bockens EKG-kurva? Det här exempelvis:

2017 när intresset är som störst så har bocken brunnit två år i rad innan det. Infamöst nog på självaste Bockinvigningen och 50-årsjubielumets natt 2016. 2017 är allting uppskruvat, det känns som att Gävlebocken hänger på en skör tråd – när som helst kan det som verkar hända varje år ske igen, så bäst att hålla ögonen öppna. Sverige följer bockens öde med stort intresse.

Men den brinner inte 2017, vilket leder till att intresset sjunker en bit 2018. Sedan brinner den inte 2018 och 2019 heller och nu står vi här med alarmerande lågt nationellt intresse för vår största kändis. Vad coronaåret kommer rendera i för bockintresse vågar en knappt tänka på.

Nej, det är absolut inga nyheter att det faktum att bocken bränts ner så ofta är själva nyckeln till att den är vida känd. Men det kan förstås vara nyttigt och ordentligt ögonöppnande att få siffror på det. Detta är som man brukar säga: Kalla fakta.

Att bocken brinner höjer givetvis nyfikenheten året det sker men det påverkar också intresset de år som följer. Det framgår med all önskvärd tydlighet.

I söndags följde jag den digitala Bockinvigningen. Det starkaste ögonblicket var när Gävlesonen och SVT-korren Stefan Åsberg resonerade kring att det bästa vore om den brann mot slutet av december. Programledaren Titti Schultz blev märkbart nervös – “får du verkligen säga det?” och började resonera om inte det kunde vara någon form av uppvigling.

Stefan Åsberg justerade sig lite och konstaterade att han inte vill att någon ska bränna den men för intresset så… Ja, ni vet hur de lite ängsliga resonemangen runt bocken brukar låta. Det blir lite “Jag är inte uppviglare men…” av det hela.

Nåväl, statistiken talar sitt tydliga språk. Hajpen runt bocken dör just nu ut snabb takt. Och vi vet alla varför.

Veckans…

…teknikstrul:

Ett annat starkt ögonblick i samspelet mellan Titti Schultz och Stefan Åsberg var när den sistnämnde låg på helt fel ledd i sin videolänk i sändningen. “Jag har provat allt. Det går inte.” sa Åsberg. Schultz: “Har du testat att vända på mobilen?”. Och jo, det var visst så enkelt. “Jag brukar ha kameraman med mig” konstaterade Åsberg.

… smittskyddsambassadör:

“Håll avstånd” står det vid bocken i år. Kan ni komma på något eller någon med en mindre imponerande historia i att be folk hålla sig borta än just bocken?arbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar