Glest på Köpis under julruschens start – restriktioner har tagit skruv


Tidningen tog en tur till Valbo köpcentrum på lördagseftermiddagen. En av de normalt sett mest hektiska delarna av året har börjat för butikerna, men med de restriktioner som finns kan den riktiga ruschen utebli.

– Sen de nya direktiven kom vistas inte folk här på samma sätt, säger Sara Lövgren, butiksansvarig för Ugglans bokhandel.

Besökscyklerna har också rubbats, men till det bättre.

– Det är många som tänker på när på dagen de ska köpa. På så sätt har vi lite mindre toppar än vi brukat ha, säger Saras kollega Anki Johansson.

Allt fler har börjat ringa till butiken, både för att fråga om en viss bok finns inne och vilken tid som passar bäst att komma. Sen en tid tillbaka finns det även möjlighet att personalen möter upp kunder vid en särskild hållplats utomhus. Sara Lövgren framhäver det som en bra möjlighet för kunderna att stötta lokala handlare men samtidigt hålla sig utanför köpcentrumet.

Bokhandeln får normalt ett uppsving den här tiden på året.

– Det brukar bli mycket julklappar. Här finns något som passar för alla. Det är lätt att ge bort en bok eller ett spel.

Även inne på Teliabutiken och hos Löthmans skor upplever de ett visst stiltje på affärerna. Men för ingendera av dem är det egentligen högsäsong nu.

– Vår säsong är mer väderberoende. Vi väntar på att snön ska komma, säger Frida Lindquist på Löthmans skor.

Under tiden är det mycket tofflor som säljs. Frida och kollegan Louise Persson berättar att kunderna är duktiga på att hålla avstånd och att kunderna som kommer nu är mer målinriktade än de varit tidigare.

– De vet oftast vad de ska ha och går inte runt och flanerar. Vissa ringer i förväg för att få reda på om deras storlek finns inne.

LÄS OCKSÅ: Dagens fråga: Hur ska du fira jul?

Hos Hemtex säljer de mycket i frotté, samt påslakan, täcken och kuddar just nu. Och hos dem har de faktiskt märkt av ett uppsving.

– Det börjar komma lite nu stötvis. men det är inte som tidigare år, säger kassabiträdet Sofie.

I butiken finns en del säsongsbetonade produkter som ljuslyktor och stjärnor. Personalen upplever att kunderna är noga med att hålla avstånd och stå bakom de märken som finns till kassakön, och att många besökare använder handsprit.arbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar