Få din coronaspruta hemma i bostaden – regionen lovar åka ut och vaccinera


Meningen är att vaccination mot covid-19 ska komma i gång i hela Sverige i januari.

Hur och var den ska genomföras i Gävleborgs län är fortfarande oklart.

– Vi planerar för olika scenarier. Vi kan inte låsa oss för något innan vi vet vilket eller vilka vaccin vi får, hur stora mängder av det vi får och och hur det ska hanteras, säger Tina Mansson Söderlund, biträdande hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Gävleborg

Siktet är inställt på att börja erbjuda vaccination efter trettonhelgen. Men det kan bli tajt eftersom det väntas dröja till den 29 december innan det finns ett vaccin som är godkänt att användas inom EU. Först i tur att godkännas är Pfizer-Biontechs vaccin som ska ges i två doser och har mycket hög skyddseffekt. Men det vaccinet ställer stora krav på hanteringen eftersom det måste förvaras i en temperatur på minus 70 grader.

– Det blir en väldig skillnad att få ut ett sådant vaccin jämfört med ett vaccin som kan förvaras i vanligt kylskåp, säger Tina Mansson Söderlund.

Region Gävleborg lovar att på olika sätt underlätta för länsinvånarna att bli vaccinerade. Ett initiativ har tagits från den politiska regionledningen om att erbjuda sjukresa till dem som av någon anledning har svårt att själva ta sig till vaccineringen. Möjlighet ska också finnas att bli vaccinerad i sin egen bostad. Det handlar om en typ av uppsökande verksamhet som innebär att vaccinationspersonal ska kunna göra hembesök hos dem som behöver.

– Vi måste göra allt för att möta upp människor. Jag har bett hälso- och sjukvårdsdirektören att vända på varje sten och inte spara på någon möda. Kostnaderna får vi överväga vid ett senare tillfälle, säger regionrådet Jan Lahenkorva, S, tillförordnad ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Men något uttalad förväntan om att alla människor ska vaccinera sig finns inte. Deltagandet ska ses som högst frivilligt, enligt smittskyddsläkare Lars Wesslén.

– Det måste vara upp till var och en att bestämma. Alla vill inte vaccinera sig. Och vill man inte så slipper man. Jag har inga problem med det, säger han.

Först ut att erbjudas vaccin blir, enligt Folkhälsomyndighetens prioritering, personer ur riskgrupper. Friska, yngre människor bedöms få vänta till långt in på 2021 innan det blir deras tur.

FAKTA/Prioriteringsordning för coronavaccination

1. Personer på äldreboenden/med hemtjänst

2. Personal inom äldreomsorg

3. Personer som bor tillsammans med personer som har hemtjänst

4. Övrig personal inom hälsa och sjukvård

5. Övriga personer 70 år och äldre

6. Övriga personer i riskgrupp

7. Resten av befolkningen 19-69 årarbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar