Dryckesexperten tipsar – här kan du hitta nya röda favoriter


Fynd – bästa köp

Le Lion Féroce 2019, Minervois/Languedoc, Frankrike

Omdöme: Ett läckert typiskt sydfranskt vin med syrah-dominans som här gett en mörkbärig smakrikedom med stråk av kakao, kryddörter och anis. Tanninerna (strävheten) är av den sammetslena, solmogna typen som kan tilltala många. Bra val till bra pris när mörkt kött står på menyn.

Pris: 109 kr

Systembolagsnummer: 22324

Pesquera Millenium Gran Reserva 2009, Ribera del Duero, Spanien

Omdöme: Helt förförande gott. Det måste sägas direkt. Här visar denna kvalitetsproducent från Riojas granndistrikt upp en fulländad representant för vinstilen som innebär lång lagring på fat och flaska. Denna gran reserva produceras bara de allra bästa årgångarna. Resultatet är här ett ytterst njutbart, med stor komplexitet, mognad och harmoni där ljuva toner av söta körsbär, fatvanilj, nougat, läder, choklad och smörkola trängs under korken. Dyrt kanske du tycker, men vinet kostar faktiskt mer än det dubbla i de flesta andra länder. Och om du väl smakar så förstår du prislappen. Ett fulländat vin på druvan tempranillo.

Pris: 349 kr

Systembolagsnummer: 2812

…också bra köp

The Dalmatien Dog 2018, Kroatien

Omdöme: Rättframt och gott vin på den kroatiska druvan babic. Smaken är lång och mjuk och exponerar harmoniska toner av skogshallon, blåbär, svarta vinbär och fatvanilj i balanserad symbios. Passar det mesta i köttväg. (Ekologiskt)

Pris: 120 kr

Systembolagsnummer: 2097

Lievland Syrah Mourvèdre Cinsault Grenache 2019, Sydafrika

Omdöme: Härligt generöst köttvin med massor av mörka bär och rostade fattoner i den djupa smaken som också hyser stråk av choklad och kryddor. Passar till de flesta mörka kötträtter och till mer smakrika vegetariska.

Pris: 129 kr

Systembolagsnummer: 6575

Vinha Grande 2018, Douro, Portugal

Omdöme: Delikat portugis gjord på en mix av fyra olika inhemska druvsorter. Smaken ger associationer till blåbär, blå plommon och svarta vinbär parat med en välsittande fatkaraktär och en liten örtkryddighet. Passar fint till de flesta mörka kötträtter och är mycket njutbart redan nu, men kan också med fördel lagras några år. Gränsar till fynd.

Pris: 139 kr

Systembolagsnummer: 2752

Spindler Pinot Noir 2018, Pfalz, Tyskland

Omdöme: Tyskland imponerar allt mer med sina röda viner – och då kanske främst med bourgognedruvan pinot noir. Smaken är mycket harmonisk med solmogna röda bär – som jordgubbar och körsbär – tillsammans med en lätt kryddighet, mineral och ekfatstoner i delikat förening. Klassiskt val till confiterade anklår, men passar även fint till de flesta ljusa kötträtter och till smakrik, gärna grillad eller stekt fisk. (Ekologiskt)

Pris: 149 kr

Systembolagsnummer: 5341

Urlar Pinot Noir 2018, Nya Zeeland

Omdöme: Delikat pinot noir med massor av mogna röda bär, som jordgubbar, hallon och körsbär. En fräsch syra och välavvägda fattoner gör helheten balanserad och harmonisk. Syran och den ringa strävheten gör att vinet kan passa utmärkt till såväl smakrika fiskar som ljusa kötträtter. (Ekologiskt)

Pris: 149 kr

Systembolagsnummer: 2138

Origen Gran Reserva Synergy Blend 2018, Chile

Omdöme: En klassisk bordeaux-druvblandning signerad Chile. Smaken har en stor, djup karaktär av svarta vinbär tillsammans med toner av björnbär, eukalyptus, fatvanilj och kaffe i solmoget samspel. Kan uppskattas av de flesta till rätter på nöt, lamm och vilt.

Pris: 159 kr

Systembolagsnummer: 2344

Sune Liljevallarbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar