Calles lekplats i Söderfors försvann helt plötsligt – sattes upp i Karlholm: “Blev lite fel här”


Under de medborgardialoger som kommunen genomförde i de olika delarna av kommunen kom många synpunkter fram till kommunledningen.

Söderforsarna hyllades från kommunalt håll för sitt stora engagemang där man från de boendes sida tryckte speciellt på en sak.

Man ville ha trygga säkra lekplatser.

På måndagen skulle Calle Friberg, sju år, leka vid lekplatsen på Vallonvägen i Söderfors som funnits där sedan 2015, då var den borta.

– Den lilla leksaksgrävskopan hade stått i sandlådan, den hade de i alla fall lämnat kvar, säger pappa Johan Friberg.

– Jag tycker det är en basic sak att det finns lekplatser i ett villaområde. Inte en chans att jag släpper iväg Calle på cykel ensam genom samhället till en lekplats långt bort, säger Johan Friberg.

Många i Söderfors har reagerat över att flera lekplatser monterats ned. Och många frågor har ställts till kommunen, även från Johan och Calle Friberg.

Delar av den nedmonterade lekplatsen på Vallonvägen har flyttats till Karlholm, vilket också rört upp känslorna.

Enligt kommunen är dock allt i sin ordning – även om man erkänner att man kunde varit tydligare med att informera Söderforsborna om förändringen.

– Vi tar bort och bygger nya lekplatser runt om i kommunen enligt en plan, säger Julia Cederstrand, samhällsplanerare infrastruktur och hållbarhet, Tierps kommun.

Det finns 25 kommunala lekplatser i kommunen efter att 11 stycken rivits. Enligt planen för lekplatserna ska det på en ort av Söderfors storlek finnas två lekplatser och det har funnits sex stycken. Orter med två lekplatser ska ha en större för äldre barn och en lite mindre för yngre.

Den större byggdes 2017 och succesivt har flera av de gamla tagits bort.

– När den stora byggdes gick information ut om nedmontering av andra lekplatser vid dialog om den större lekplatsens byggnation.

Trots att flera av lekplatserna varit relativt nya förekom ändå nedslag på dem vid besiktningar.

– Det är en indikation att vi inte har resurser för att underhålla så många platser som vi haft, säger Cederstrand.

Lekplatsen på Vallonvägen i Söderfors, som också visas upp på kommuns hemsida, var plötsligt borta en dag i slutet av november.

– Vi förstår att det uppstår frågor och frustration hos medborgare och vi önskar att vi varit ute med information innan, något annat kan vi inte säga. Det hade behövts, säger Julia Cederstrand.

– Den skulle tas bort, men vi skulle ha gått ut med specifik information om att det skulle göras. Det hann vi inte med. Det var tidsaspekten som blev lite fel här, säger hon.

Däremot kommer det nästa år att byggas en ny lekplats i Söderfors bara 150 meter från den gamla borttagna på Vallonvägen. På den grönyta som ligger vid Gullvivsvägen och Höftevägen.

LÄS OCKSÅ: Invånarna får chans att tycka till – men i Söderfors saknades diskussion: “Det var liksom ett slag i luften”arbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar