Polisen stoppade planerat mord – så hänger sommarens skjutningarna i Gävle ihop


5 augusti – Nordost

Strax före midnatt fick polisen samtal om skottlossning på Nordost i Gävle.

Flera patruller åker till platsen. Inget offer hittades, men två personer greps i anslutning till den misstänkta brottsplatsen och anhölls. Ytterligare två personer togs senare in och anhölls av åklagare men alla fyra män släpptes efter förhör.

– Det är oroligt på den kriminella aktörssidan, vi visste att något sådant här skulle kunna hända, sade polisens presstalesperson Mikael Hedström.

8 augusti – Andersberg

Att det var oroligt i den kriminella världen blev tydligt tre dagar senare. Vid 20-tiden på lördagskvällen ekade skotten mellan huskropparna i området Norrskensgården i Andersberg.

Polis och ambulans kunde snabbt hitta en skottskadad man som fördes till Gävle sjukhus.

Enligt uppgifter som tidningen tagit del av var det en av de misstänkta skyttarna på Nordost som nu hade blivit skjuten – en 27-årig man. Han skadades, men överlevde. Ingen misstänkt hittades.

Läs även: LISTA: Ökning av skjutningar under året – polischefen: “Syftet aldrig att skada tredje man”

5 september – E4:an norr om Uppsala

Strax innan midnatt körde en stulen bil norrut på E4:an. Polisen låg hack i häl.

Bilen stoppades strax norr om Uppsala och tre män, två 18-åringar och en 17-åring, greps misstänkta för grovt vapenbrott. Alla tre är hemmahörande i Stockholm, men en av 18-åringarna har kopplingar till Gävle.

Misstankarna mot den mannen växte och omfattade efter en tid två fall av grovt vapenbrott och försök till mordet på Nordost den 5 augusti. Tillsammans med den andre 18-åringen som satt i bilen är han även misstänkt för förberedelse till mord.

15 september – Andersberg

En polispatrull befann sig i stadsdelen. Plötsligt fick den syn på 27-åringen som cirka en månad tidigare blivit skjuten i stadsdelen. Patrullen kontrollerade honom. Av okänd anledning greps han, något som följdes av flera husrannsakningar dagen efter.

Vid dessa greps även två andra män – en 27-åring och en 19-åring. De två 27-åringarna häktades sedermera misstänkta för vapenbrott, medan den yngre mannen häktades misstänkt grovt vapenbrott och två fall av narkotikabrott.

Sedan dess har utredningen växt och männen i Andersberg och trion på E4:an i början av september har visat sig ha kopplingar till varandra.

Gripandet på motorvägen ledde till att de två myndiga männen häktades av Uppsala tingsrätt medan 17-åringen fick en alternativ placering i stället för häktet på grund av sin ålder.

När kopplingen mellan männen och Gävle stod klar lämnade utredningen Uppsala och kom att ingå i förundersökningen gällande skjutningarna i Gävle.

27-åringen som sköts i Andersberg är nu misstänkt för mordförsök på Nordost den 5 augusti tillsammans med en av 18-åringarna som greps på E4:an. Båda de 27-årige männen som greps i Andersberg är även misstänkta för stämpling till mord.

Det är dock okänt om mordplanerna var riktade mot samma person som männen försökte skjuta på Nordost.

– Jag kan inte gå in på vilka som var måltavlor för de här planerna, vilka de har haft för avsikt att mörda, säger kammaråklagare Joakim Johansson.

Men männen på E4:an var på väg för att utföra mordet?

– Precis, men man hade inte kommit så långt, de var i förberedelsestadiet, säger Joakim Johansson.

– Allt har ett samband och utreds inom ramen för de skjutningarna som var här i somras. Framför allt 5 augusti, men även den skjutning som var 8 augusti. I grund och botten handlar det om uppgörelser mellan kriminella som har pågått under sommaren.

Men det är inte bara dessa skjutningar som ingår i utredningen. Även skottlossningarna på Öster den 29 juni samt i Andersberg den 23 juli undersöks.

– Vi tittar på de händelserna för att se om det finns några kopplingar.

Tillhör de gripna männen samma gruppering?

– Det får utredningen visa, men de är misstänkta tillsammans för samma brott så man kan tro att de har samma intressen. Allt riktade sig mot samma person eller personer.

Sammanlagt sitter nu fem personer häktade med olika misstankar riktade mot sig (se faktaruta). Samtliga nekar till brott.

Joakim Johansson säger att utredningen kommer att ta tid och räknar inte med att kunna ta beslut i åtalsfrågan innan årsskiftet.

I nuläget är ingen officiellt misstänkt för mordförsöket i Andersberg 8 augusti.arbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar