Hofors visar bruksortens stora hjärta


Marie Ihrén från Hofors är en av de som gjort vad hon kan för att hålla igång Sverige. Ihrén har stöttat lokala företag och föreningar som kämpat på under pandemin genom att starta en Facebooksida där företag kunnat göra reklam för sig och lägga upp olika erbjudanden. Små aktörer utan stora annonsbudgetar som genom Ihréns initiativ kunnat nå sina kunder och förbättrat chanserna att överleva.

När det snart är dags att titta tillbaka på coronaåret 2020 är det lätt att fastna i det svarta, i alla de döda, i isoleringen och utmaningarna, allt det som inte fungerade.

Men mycket har fungerat. Även om det är lätt att bli förbannad över besked om att Black Friday lockade människor att samlas i butiker och trängas på gatorna finns den andra sidan också där. De som kämpat, de som verkligen försökt göra sitt allra bästa, vara sitt bästa jag under krisen. Som Marie Ihrén i Hofors.

Att Hofors är en speciell plats har “Med kärlek från Hofors” visat oss. Det lilla samhället i Gästrikland med det stora hjärtat som samlade in miljoner till Musikhjälpen är Sverige när det är som bäst.

Hofors visar hur stor bruksorten kan vara. Det i sig är en viktig insats. Svenska småstäder har i takt med urbaniseringen blivit fördomsfull synonym till utflyttning, arbetslöshet och nedmontering. Livet som räknas har allt mer kommit att bli det liv som levs i städerna.

Kanske kommer 2020 förändra det. 2020 som visat oss fördelarna med glest befolkade områden, hur större städer som Stockholm snabbt blir grogrund för smittspridning om de dessutom kombineras med sönderprivatiserad vård och omsorg. Hur dödligheten skjuter i höjden när för många människor trängs på samma plats.

2020 har oavsett hur det blir med normen gett livet på landet och i de mindre städerna en viss upprättelse. 2020 borde göra städerna mer ödmjuka och inte så förbannat nedlåtande. Och det borde göra en region som Stockholm medveten om att det faktiskt är något enormt fel i att sitta och klaga på utjämningssystemet, för att i nästa stund, när krisen kommer, sitta och tigga om hjälp från övriga Sverige. Precis samma Sverige som man inte själv vill vara med och hjälpa genom utjämningssystemet.

Att Hofors igen genom Marie Ihrén kliver fram som det goda exemplet förvånar inte. Att hennes arbete nu uppmärksammas av statsministern är bra. Att bo i större städer är inte någon utmaning. Det som kräver uppfinningsrikedom, initiativförmåga och hårt pannben är att bo utanför städerna.

Vad Hofors visar igen är att var och en faktiskt kan förändra. Att vi kan påverka både vårt eget liv och livet för andra. Att samhället är vi och att vi skapar det tillsammans.

Det kan vi också ta med oss från 2020. Alla osjälviska handlingar. De som visade hänsyn, de som startade en Facebookgrupp, de som gjorde vad de kunde.arbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar