Centerns helomvändning ett svek mot ungdomarna


Centerpartiet vänder kappan efter Sverigedemokraternas och Moderaternas kalla vindar. Från att ha talat om humanism vill de nu stoppa regeringens lättnader för ensamkommande. Det är anmärkningsvärt med tanke på att de själva krävde samma sak för bara några månader sedan.

April: Centerpartiet menar att pandemin har drabbat gymnasieungdomarna hårt och föreslår lättnader i kraven för uppehållstillstånd.

November: Centerpartiet kallar samma förändring för “cynisk” och tänker stoppa regeringen från att genomföra den. Centerns kovändning i ett sent skede i frågan gör dessa ungdomars liv och hela framtid till ett politiskt spel. Det om något är ett cyniskt svek.

Tillsammans med regeringen har Centern gett pandemistöd till snart sagt varenda grupp i samhället. Det är därför chockerande att det enda undantaget för dem verkar vara de ensamkommande gymnasieungdomarna.

Det rör unga som kom som barn till Sverige 2015 och som skulle ha fått permanent uppehållstillstånd om det inte hade varit för orimligt långa handläggningstider och rättsosäkra åldersbedömningar. Det då humanistiska Centerpartiet stödde 2016 Miljöpartiets förslag om att ge dessa ungdomar en ny chans. De skulle få stanna om de utbildade sig och skaffade sig ett arbete. Men, som Centern sa i våras: “Nu ser vi väldigt många som börjar bli klara med sin utbildning, var lovade arbeten, arbeten som inte längre finns kvar.” Regeringen vill därför genomföra vissa lättnader så att de får mer tid att skaffa ett jobb istället för att skickas tillbaka till ett av världens farligaste länder. Centerpartiet säger plötsligt nej.

Dessa ungdomar har blivit en del av svenska familjer och kompisgäng. Sverige har satsat på deras utbildning och många är precis i detta nu på väg ut på en krisande arbetsmarknad. Centerns plötsliga helomvändning är ett svek mot ungdomarna, mot deras svenska fosterfamiljer och mot den humanitet som de själva en gång stod för.

Lokala centerpartister, ta ett snack med er partiledning!

Annika Hirvonen, gruppledare och migrationspolitisk talesperson (MP),

Karin Jansson, regionråd (MP),

Therese Metz, kommunalråd Gävle (MP),

Andréa Bromhed, gruppledare Hudiksvall (MP),

Joann Ling, gruppledare Söderhamn (MP),

Niels Hebert, kommunfullmäktigeledamot (MP),

Helene Börjesson, ordförande Kultur och fritidsnämnden Gävle (MP),

Ann-Katrin Myles, ledamot Socialnämnden Gävle (MP), Krisgruppen för flyktingungdomar i Gävlearbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar