Alliance Hakis om ALGS Autumn-slutspelet


I oktober vann Alliance PGL Showdown i Apex Legends och inkasserade drygt hundra tusen kronor. Förra veckan så tog det svenska laget dessutom en ALGS Autumn Circuit-seger och ses nu som Europas främsta lag.

– Det känns riktigt bra, säger lagkaptenen John ”Hakis” Håkansson till SportExpressen.

Hur tror du att ni mäter er i världen just nu?

– Europa är ju den starkaste regionen just nu, så jag skulle säga att vi mäter oss ganska bra i världen.

PGL-segern kom efter en längre torka där laget konsekvent tagit sig till topp tre- och topp fem-placeringar men inte lyckats vinna en turnering. Många har den senaste tiden nämnt Alliance som en utmanare till titeln som världens bästa lag. Hakis vill däremot tona ner det hela.

– Vi är definitivt där uppe, jag vet inte om jag skulle säga att vi är etta, men vi definitivt uppe i toppen i alla fall.

Kritiken mot Olympus

Laget har nu siktet inställt på ALGS-slutspelet som spelas senare under december, där de kommer att ställas mot Europas bästa lag. I början av november inleddes den sjunde säsongen av Apex Legends, som förde med sig stora förändringar som de tvingats anpassa sig till. 

Däribland den nya kartan Olympus.

– Den är rolig att spela casuals på, men för mig så är den inte jättebra för tävlingar på hög nivå. 

Är det någon särskild anledning som gör att den är sämre att tävla på?

– Det är ganska många skäl, men den största är att man kan rotera väldigt snabbt. På den mapen har du fordon som inte finns på andra maps och en annorlunda design med en stor portal mitt på mapen. Sen har den väldigt höga jump towers och väldigt få loot ställen. Det finns bara 16 ställen att landa på för 20 lag, säger Hakis.

Vad gäller vapenmetan i spelet berättar han att Mastiff shotgun just nu är ett måste. Frågan är egentligen vilket vapen man kombinerar den med.

– Det kan vara Volt, Flatline, R9 eller Wingman till exempel. Volt och Flatline skulle jag säga är de starkaste just nu.

Vad gäller karaktärerna så finns det två som sticker ut: Gibraltar och Hakis egen Wraith, som han menar har varit ett måste sedan början. 

Har hyllats stort som lagkapten

Som lagets in-game leader (IGL) har han varit en stor anledning till lagets framgångar under året, något som den senaste tiden har uppmärksammats stort på bland annat sociala medier. Hakis tror att det finns en anledning bakom hyllningarna.

– Det är kul, tidigare har vi ju kört väldigt mycket på svenska så då har få människor förstått vad vi har sagt och inte insett hur bra vi faktiskt är. Men nu när vi har bytt till engelska comms så har vi fått mer uppmärksamhet. Så det har blivit mer att folk börjat förstå senaste tiden. Så det det är kul!

Apex Legends är ju ett väldigt hetsigt spel utan de pauser som man får i exempelvis CS:GO, hur svårt är det att calla i spelet?

– Det är ganska svårt, det är nog det största struggle som de flesta lagen har. Det gäller att kunna göra de här en-sekunders-besluten och tro på det och ha självförtroendet att köra på det.

Om han får välja en egenskap för att bli en bra lagkapten så är det just självförtroendet att tro på sina beslut, oavsett vad.

– Jag brukar säga att det inte spelar någon roll vad som är det bästa callet så länge alla gör allt tillsammans, då kan man lösa det mesta. Gör alla samma sak så kan ett dåligt call bli ett bra call.

Hur är er lagsammanhållning, känns det som att alla drar åt samma håll?

– Ja det tycker jag verkligen, jag har väldigt bra team mates. Jag och Vaifs har ju spelat tillsammans väldigt länge nu, så vi vet exakt var vi har varandra. Både IPN och Badoli är bra på att komma in och inse vad som behöver göras och ta upp den rollen.

”Säker på topp fem”

25-åringen ger också sina bästa tips till de som försöker att bli bättre på spelet.

– Det viktigaste för mig är att lära sig mechanics till att börja med, det är det viktigaste och kan rädda dig ur många situationer. Om du lär dig att aima, positionerna dig och förbättra ditt movement liksom. Det är något du faktiskt kan lära dig i både pubs och ranked.

Avslutningsvis, hur tror du att det går för er i ALGS-slutspelet?

– Vi är väldigt consistent just nu, så jag känner mig ganska säker på att vi tar en topp fem. Men jag hoppas så klart att vi vinner, självklart.

ALGS Autumn-slutspelet pågår 19-20 december och vinnarna tar med sig hela 400 000 kronor hem.

Följ SportExpressen E-sport på Facebook och Twitter!

Se de sju mest ikoniska ögonblicken i CSGO – som förevigats

expressen

Related posts

lämna en kommentar