Efter jordskredet i Hagaström – nu stängs motionsslingan av


För en vecka sedan upptäckte en person på lunchpromenad längs stigen ovanför Gavleåns branta strandbrink i höjd med Hagaström att en flera meter bred och ett par meter djup ravin hade öppnat sig mitt i stigen.

Åtskilliga kubikmeter mark hade helt enkelt rasat ner mot ån.

Bara några meter upp i skogen ovanför stigen slingrar sig en grov blå slang fram och tillbaka längs marken. Den är perforerad och i vanliga fall strilar det vatten genom de små hålen. Som ett kraftigt, lokalt regn. Syftet med den udda bevattningen är att skapa en naturlig påfyllning av grundvattnet i Valboåsen. Det här är en av flera platser som Gästrike vatten alternerar mellan.

– Den här sprinklingen är viktig för oss, säger Malin Boman, chef för enheten drift- och vatten.

Nu är pumparna avstängda och området avspärrat. “Varning för ras” står det på en gul skylt som hänger rakt över motionsslingan. Förbipasserande får välja den övre stigen, ett femtiotal meter länge upp i skogen.

Här ska Gästrike vatten utreda vad som gjorde att marken rasade.

– Vi gör en utredning och får ta reda på om det behöver stödjas upp på något vis, säger Maria Boman.

Hur stora konsekvenser får det här för vattentäkten?

– Även om sprinklingen är viktig är det inget vi håller på med under vintern, så det hade stängts av snart ändå, och det är ingen risk att det här leder till någon vattenbrist, säger Malin Boman.

Gästrike Vatten har en vattendom, det vill säga ett tillstånd att pumpa upp vatten ur Gavleån på just den här sträckan. Det, och att det sker en bra naturlig infiltration genom åsen, är förklaringen till att sprinklingen sker just här.arbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar